Nova vpadnica za Izolo

Priključek za Markovec Cesta odpira nove razvojne možnosti – Izola in Koper čakata še na obalno cesto

Objavljeno
01. julij 2014 23.37
*suligoj*Obalna cesta - zastoji
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – Vse kaže, da bo Izola še letos dobila novo vpadnico in da bo še pred dokončanjem predora Markovec priključena na obalno hitro cesto in predor proti Kopru. To je včeraj zagotovil izolski župan Igor Kolenc, ki je povedal, da bosta izvajalca del Grafist in CPK Koper še ta mesec uvedena v delo.

Dva največja koprska gradbinca bosta začela graditi predvidoma še ta mesec, nov priključek s krožiščem pa bi morali dograditi do začetka novembra. Gradbeno dovoljenje so dobili februarja, na razpis za izvajalca so prispele štiri ponudbe. Vrednost del znaša 1,34 milijona evrov, od tega bo večino (1,29 milijona) prispeval Dars, občina pa 45.674 evrov in zemljišče.

Krožišče je predvideno na nekdanjem zemljišču Stavbenika, zdaj še v lasti Petrola, nedaleč od izolske Industrijske ceste, ob kateri sta tovarna Droge Kolinske in Ambasada Gavioli. Občina mora Petrolu za zemljišče do konca leta odšteti še 1,2 milijona evrov, Petrol pa bo na tem zemljišču slab kilometer stran od svojih dveh že obstoječih bencinskih servisov zgradil še enega.

S tem bo novi vhod v mesto z izolske obvoznice z južne strani skozi poslovno-industrijsko območje proti ladjedelnici, in ne več z vzhodne strani ob kampu Jadranka. Novo vpadnico bo mogoče uporabljati takoj po dograditvi, čeprav promet skozi predor Markovec še ne bo vzpostavljen. V Darsu nam včeraj niso odgovorili, ali so že izbrali izvajalca za dograditev ceste pred predorom, čeprav so ponudbe odprli že pred tedni.

Nova vpadnica bo ponujala boljše možnosti za razvoj izolske industrijske cone. Občina si prizadeva, da bi država čim prej razveljavila stari državni lokacijski načrt, ki je predvideval gradnjo priključka in krožišča zahodneje od sedanje postavitve. Tako bo Izola lahko v prihodnjih letih zgradila še 600 metrov podaljška Južne ceste, ki bo omogočil povezavo novega priključka in krožišča tudi z zahodnim delom Izole in razbremenil promet po Prešernovi ter drugih mestnih cestah oziroma ulicah.

V Izoli in Kopru pa še nimajo odgovora ministrstva za infrastrukturo, kaj bo z obalno cesto med Koprom in Izolo, ki bi jo občini radi za turistične in rekreacijske namene. Idejne načrte bodo predstavili še pred lokalnimi volitvami.