Nova Zveza romske skupnosti za konkretno sodelovanje z državo

Predsednik novoustanovljene Zveze romske skupnosti Anton Hudorovac je poudaril, da želijo v novi zvezi Romov predvsem urediti ustrezno sodelovanje na državni ravni.

Objavljeno
26. januar 2007 09.12
Črnomelj - Predsednik novoustanovljene Zveze romske skupnosti s sedežem v Črnomlju Anton Hudorovac je napovedal, da bodo predstavniki zveze svojo prvo delovno sejo imeli predvidoma februarja, nanjo pa nameravajo povabiti tudi direktorja Urada za narodnosti Stanka Baluha in predsednika vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti Janeza Podobnika. Hudorovac je poudaril, da želijo v novi zvezi Romov na Dolenjskem in v Beli krajini predvsem urediti ustrezno sodelovanje na državni ravni.

V novi zvezi, ki vključuje romske predstavnike Dolenjske in Bele krajine, si po besedah Hudorovca želijo vzpostaviti predvsem konstruktiven dialog z različnimi državnimi institucijami ter tako prispevati k učinkovitejšemu razreševanju romske problematike na tem območju.

Stara” Zveza Romov Slovenije, “nova” Zveza romske skupnosti

Novo zvezo Romov v Sloveniji so na sredini ustanovni skupščini ustanovili predstavniki romskih društev Rom iz Črnomlja, Roma iz Semiča in Romano drom iz Trebnjega. V njenem okviru bo deloval tudi forum romskih svetnikov, novoustanovljeno zvezo pa že podpirajo romski svetniki iz Metlike, Semiča, Trebnjega in Kočevja. Za podpredsednika nove zveze so na skupščini izvolili Matijo Hočevarja iz Trebnjega.

Kot je znano, je Hudorovac s funkcije podpredsednika Zveze Romov Slovenije odstopil ob koncu lanskega leta. Kot je pojasnil, je odstopil predvsem zaradi nesodelovanja vodstva zveze oz. skrivanja podatkov glede njenega finančnega stanja, načrtov zveze ter njenih stališč do novega romskega zakona.

V Zvezi Romov Slovenije, ki jo vodi Jožek Horvat - Muc, doslej niso izrazili nasprotovanja tovrstnemu povezovanju in organiziranju Romov na lokalni ravni, se pa zavzemajo za boljše sodelovanje med romskimi društvi v državi nasploh.