Nova zveza upokojencev: Očistiti moramo pokojninsko blagajno

V sindikalnem združenju upokojencev so dejali, da 400 milijonov evrov pokojnine prejmejo tisti, ki sploh niso delali.

Objavljeno
19. september 2012 14.49
Posodobljeno
19. september 2012 15.22
acr*UPOKOJENCI
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predsednik novo ustanovljene Zveze sindikatov upokojencev Slovenije (ZSUS) Slavko Kmetič pravi, da želijo sodelovati pri vseh vprašanjih, ki zadevajo upokojence in tudi v aktualnih pogajanjih. Zato bodo oddali vlogo za pridobitev reprezentativnosti na državni ravni, poroča STA.

V ZSUS se bodo zavzemali za:

• popravo krivic. Tako bo eden njihovih prvih korakov poziv vladi k odpravi rešitev zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je upokojencem, ki so delali v kateri od drugih republik prejšnje države, odvzela del pokojnine. Kot primer je Kmetič navedel upokojene delavce Slovenskih železnic, ki so del svojih aktivnosti izvajali tudi na Hrvaškem.

• odpravo nekaterih neupravičenih privilegijev. »Država v pokojninsko blagajno namenja približno 1,4 milijarde evrov, od tega 400 milijonov evrov za ljudi, ki si pokojnin niso zaslužili z delom. Podpirali bomo vse ukrepe, ki bi 'očistili' blagajno takšnih izdatkov«.

• popravo razmerja med povprečno plačo in povprečno pokojnino. »Razmerje med pokojninami (1 proti 5) je preveliko, najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo pa so daleč prenizke.«

V novo zvezo se bodo povezali Sindikat upokojenih gospodarstvenikov, Sindikat upokojencev in invalidov, Sindikat upokojenih delavcev prometa in zvez ter Sindikat upokojenih veteranov Slovenije.

Zveza, ki je bo Kmetičevih besedah nestrankarska civilnodružbena organizacija, »je nastala predvsem na zahtevo tistih, ki so celo življenje pošteno delali in tudi plačevali vse prispevke, danes pa se čutijo ponižane in užaljene, ko nekateri pravijo, da je pokojnina socialna postavka, je na predstavitveni novinarski konferenci,« je dejal Kmetič.

Nova upokojenska organizacija pa bi lahko pomenila tudi novega sogovornika vladi v pogajanjih za pokojninsko reformo. V preostalih reprezentativnih upokojenskih sindikatih po naših informacijah z nastankom nove zveze niso seznanjeni, smo pisali danes v Delu.