»Novela o medijih bi zadušila svobodo tiska in izražanja«

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik nasprotuje predlaganim spremembam novele o medijih.

Objavljeno
04. junij 2015 18.14
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana - Bodo odgovorni uredniki v prihodnje odgovorni tudi za vsebino komentarjev, ki jih mediju posredujejo bralci? To je eno izmed vprašanj, ki se poraja ob osnutku novele zakona o medijih, ki ga je objavilo kulturno ministrstvo.

Novela predvideva več sprememb, med drugim je v njej zapisano, da se zaradi prizadevanj za zmanjšanje sovražnega govora, še zlasti v splenih medijih, razširja odgovornost odgovornih urednikov. Po novem bi tako morali odgovorni uredniki oblikovati pravila za izbiro in vključitev komentarjev ter jih javno objaviti na primernem mestu v mediju, obenem pa bo morali vsak komentar, ki ne bo skladen s temi pravili, v najkrajšem možnem času umakniti. V nasprotnem primeru je zanje predvidena globa od 500 do 5000 evrov.

Na osnutek novele zakona se je že odzvala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki je izpostavila, da predlagani ureditvi nasprotuje. Opozorila je na dve pasti. Prva je ta, da bodo morali mediji predhodno preveriti in odobriti prav vse uporabniške komentarje, da ne bi objavili tudi tiste, ki ne bodo v skladu z njihovimi pravili. Druga past je, da bodo mediji komentarje zavračali iz previdnosti oziroma iz strahu pred izrekanjem glob. Mojca Prelesnik tako ocenjuje, da gre za vsiljeno cenzuro in resno nevarnost za svobodo tiska in izražanja. Natančneje, četudi je imelo ministrstvo dober namen, bi se znalo v prihodnje izkazati, da gre za »zadušitev svobode tiska in izražanja.«