Novela o zaščiti živali le brez podpore LDS

Poslanke in poslanci so končali obravnavo novele zakona o zaščiti živali, ki ureja ravnanje z nevarnimi psi, tudi usmrtitev in izvajanje poskusov na živalih v izobraževalne namene.

Objavljeno
31. januar 2007 13.20
poslanec LDS Marko Pavliha
Ljubljana - Poslanke in poslanci so končali obravnavo novele zakona o zaščiti živali, ki ureja ravnanje z nevarnimi psi, tudi usmrtitev in izvajanje poskusov na živalih v izobraževalne namene. Noveli so podporo kljub zadržkom o restriktivnem določilu o izvajanju poskusov na živalih izrekle vse poslanske skupine z izjemo LDS.

V LDS novele ne podpirajo. "Tokrat je veterinarska uprava resnično izgubila kurz. Psi bodo še vedno lajali in grizli, prostoživeče živali bodo še naprej trpinčene v cirkusih in menažerijah," je dejal poslanec LDS Marko Pavliha.

Opozoril je, da novela ne ureja problematike odgovornosti za ravnanje z nevarnimi psi, kot nesprejemljivo pa je označil omejevanje pravice do izvajanja poskusov na živalih v izobraževalne namene le na bodoče zdravnike in veterinarje, čeprav so imeli doslej to možnost tudi bodoči zootehniki, farmacevti in biologi.

V SD noveli kot celoti ne bodo nasprotovali

V poslanski skupini SD noveli kot celoti ne bodo nasprotovali, ker da prinaša več jasnosti, so pa nezadovoljni z ureditvijo izvajanja poskusov. Kot pravijo, gre za diskriminacijo poklicev. "Ali to pomeni, da bodo bodoči biologi, farmacevti, zootehniki morali oditi na izobraževanje v tujino?" se je vprašal poslanec SD Janko Veber. Ob tem je opozoril tudi na opozorila občin na visoke stroške zavetišč ter na neizvajanje evidentiranja psov in njihovih lastnikov.

V NSi bodo novelo podprli

Kot je pojasnil poslanec NSi Alojz Sok, predlog vse pasme psov opredeljuje kot nevarne, kar je po njegovih ocenah boljše kot ločevanje psov na nevarne in nenevarne pse. Ocenil je, da spremembe na pravilen način urejajo ravnanje z nevarnimi psi, ki povzročijo težke poškodbe, saj bo takšnega psa odslej mogoče tudi usmrtiti.

V NSi so nekoliko bolj zadržani do omejevanja izvajanja poskusov na živalih v izobraževalni sferi. S prepovedjo nastopanja živali v cirkusih pa, tako poslanec, živalim ne bi nič pomagali, saj živali prihajajo iz drugih držav. Rešitev bi pomenila to, da bi morali nastope prepovedati tudi Lipicancu, je opozoril.

Ziherl: Novela primerno ureja ravnanje z nevarnimi psi

V poslanski skupini SLS predlagane spremembe podpirajo, menijo pa, da bi bilo treba razmisliti o bremenu, ki se z zakonom nalaga občinam. "Že s sedaj veljavnim zakonom so občinam naložene obveznosti in naloge, za katere pa država dodatno ni zagotovila sredstev," je dejal poslanec Josip Bajc. Pojasnil je, da imajo občine, ki imajo zagotovljena predpisana mesta v zavetiščih, stroške ne samo z najemninami, temveč tudi z oskrbo nameščenih živali.

V DeSUS bodo novelo podprli, čeprav je poslanec DeSUS Ivan Jelen navedel več pomislekov, in sicer v zvezi z omejevanjem poskusov v izobraževalne namene. V poslanski skupini menijo, da pripombe strokovne javnosti niso bile dovolj upoštevane.

Noveli so podporo napovedali tudi v poslanski skupini SDS, saj, kot je dejal Milenko Ziherl, novela primerno ureja ravnanje z nevarnimi psi: predpisuje šolanje, odvzem, izolacijo ali celo usmrtitev psa, ki je povzročil težko poškodbo.

Novelo pa bo podprla tudi poslanka narodnostne skupnosti Marija Pozsonec, ki pa je opozorila na pomanjkljivo urejen prevoz živali. "Predlog zakona je zelo redkobeseden glede urejanja prevoza živali, pri tem mislim predvsem na potrebno oskrbo živali med prevozom, s hrano in pitno vodo. Prav tako je pomanjkljivo urejen prevoz bolnih živali," je ocenila.