Novela zakona o DDV

Poslanci so sprejeli novelo zakona o davku na dodano vrednost. Novela prinaša spremembe pri načinu obračunavanja davka in uvaja nižjo stopnjo DDV za določene storitve.

Objavljeno
19. oktober 2009 23.12
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Poslanci so s 77 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV). Novela prinaša spremembe pri načinu obračunavanja davka, uvaja nižjo stopnjo DDV za določene storitve in zvišuje prag za obračun DDV po plačani realizaciji z 208.000 na 400.000 evrov.

 

Novela zakona pomeni uskladitev z evropsko direktivo in prinaša spremembe v zvezi s krajem obdavčenja storitev. Po novem bodo storitve obdavčene v državi članici, kjer ima sedež naročnik. Sedanja ureditev obdavčitve v državi, kjer ima sedež izvajalec storitve, ostaja le v primeru, da naročnik ni zavezanec za DDV.

 

Spreminjajo se tudi pravila za vračilo DDV zavezancem s sedežem v drugi državi članici, in sicer bo vlaganje zahtevka potekalo prek elektronskega portala.

 

Novela uvaja 8,5-odstotno stopnjo DDV za določene storitve, med njimi za prodajo knjig na vseh fizičnih nosilcih, čiščenje oken in zasebnih gospodinjstev, storitve domačega varstva, frizerske storitve, manjša popravila koles, čevljev in usnjenih izdelkov, oblačil in gospodinjskega perila ter dobavo lončnic, sadik in rezanega cvetja.

 

Prag za uporabo posebne ureditve obračunavanja DDV po plačani realizaciji se bo zvišal s sedanjih 208.000 na 400.000 evrov prometa.