Novela zakona o varstvu potrošnikov verjetno podprta

Poslanci noveli zakona o varstvu potrošnikov, ki jo obravnavajo v DZ, in sprememba katere je potrebna predvsem zaradi izenačitve proizvajalcev in prodajalcev na podlagi instituta prostovoljne garancije, napovedujejo podporo.

Objavljeno
20. oktober 2009 14.55
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - DZ je danes po skrajšanem postopku obravnaval novelo zakona o varstvu potrošnikov. Sprememba je potrebna predvsem zaradi izenačitve proizvajalcev in prodajalcev na podlagi instituta prostovoljne garancije, ki je sedaj izenačena z obvezno garancijo za brezhibno delovanje stvari. Poslanci noveli napovedujejo podporo.

V praksi zaradi izenačitve obeh vrst garancije nastajajo nesorazmerne obveznosti proizvajalcev in prodajalcev, ki potrošnikom ponujajo poleg obvezne še daljšo prostovoljno garancijo, je pojasnila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Darja Radić. S spremembami bo obveznost proizvajalca trajala še tri leta po poteku garancijskega roka, kar pomeni, da se bo prostovoljnemu garancijskemu roku prištelo še tri leta in se ne bodo več množila, kot je bilo to doslej urejeno v zakonu.

 

Ena od sprememb je tudi predlagana rešitev izenačitev pravic potnikov po obligacijskem zakonu in zakonu o varstvu potrošnikov glede primerov, ko ima organizator potovanja pravico le do povračila svojih stroškov. S spremembo se bo odpravilo neskladje med obema zakonoma, ki normativno ureja ta isti inštitut, je še pojasnila Radićeva.

 

Milan Gumzar (LDS) je poudaril, da poleg uskladitvenih sprememb novela prinaša večjo spremembo na področju definicije pogarancijskega obdobja zagotavljanja vzdrževanja in zagotavljanja nadomestnih delov. Predlagane razširitve v noveli ocenjujejo za ustrezne, zato jo bodo v poslanski skupini LDS podprli.

 

Kot je ocenil Matevž Frangež (SD), se z novelo nadgrajuje obstoječi, v splošnem prepričanju dober sistem. V prepričanju, da se s predlagano spremembo krepi učinkovit potrošniški nadzor in širi pravice potrošnikov, bodo v SD predlagano novelo podprli.

 

Daniel Krivec (SDS) je poudaril, da si tudi v SDS želijo varstvo potrošnikov okrepiti. V praksi zaradi izenačitve obeh garancij nastajajo nesorazmerne obveznosti podjetij, ki potrošnikom razen obvezne ponujajo tudi prostovoljno garancijo. Ocenjujejo, da spremembe izboljšujejo ukrepe na področju varstva potrošnikov, hkrati pa koristijo tudi gospodarstvu, zato bodo novelo podprli.

 

Po prepričanju Franca Žnidaršiča (DeSUS) predlog večinoma zgolj zasleduje evropske smernice ter odpravlja nomotehnične napake prejšnje ureditve. Predlog, po katerem gre sicer za skrajšanje dobe zagotavljanja vzdrževanja rezervnih delov po preteku garancijskega roka, po njegovem mnenju ne posega v pravice potrošnikov v tolikšni meri, da bi bile njihove pravice s tem radikalno omejene. Predlagane spremembe bodo v poslanski skupini DeSUS podprli.

 

Franc Bogovič (SLS) je poudaril, da je sprememba po besedah predlagatelja potrebna, predvsem zaradi zmanjšanja obveznosti podjetij na podlagi obvezne in prostovoljne garancije pri zagotavljanju vzdrževanja vmesnih delov in aparatov. Noveli v poslanski skupini SLS napovedujejo podporo.

 

Kot je ocenil Srečko Prijatelj (SNS), je predlog zakona na nek način nujen; s spremembami bodo zaščitili najšibkejše sloje prebivalstva, zato bodo novelo podprli.

 

Poslanci bodo o predlogu zakona odločali danes v okviru glasovanj.