Novi izstopi iz stranke

Izvršni odbor LDS je obravnaval programsko gradivo in kandidatnih listah za sobotni kongres. Na vrhu stranke ni pričakovati sprememb. Včeraj pa je iz nje izstopilo nekaj članov ljubljanskega odbora.

Objavljeno
25. januar 2007 07.00
Izvršni odbor LDS
Ljubljana – Na sobotni kongres Liberalne demokracije Slovenije (LDS) je povabljenih 469 delegatov, ki bodo glasovali o 61 članih sveta stranke, ki se jim izteka mandat, in o novem podpredsedniku po odstopu Mateja Lahovnika. Za širšo javnost pa bo bržkone najbolj zanimiva točka dnevnega reda glasovanje o zaupnici predsedniku Jelku Kacinu, svoj položaj podpredsednice bo dala preveriti tudi Zdenka Cerar.

» Sprejel bom vsak rezultat, pričakujem pa, da bo stranka strnila svoje vrste in tudi z izvedbo kongresa pokazala, da razume ta politični trenutek,« je predsednik LDS Jelko Kacin sinoči po seji izvršnega odbora stranke odgovoril na vprašanje, kaj pričakuje glede glasovanja o svoji zaupnici na sobotnem kongresu. Poznavalci razmer ne pričakujejo sprememb na vrhu, vprašanje pa je, kako se bodo potem odzvali tisti, ki so zadnje čase bolj ali manj glasno izražali nezadovoljstvo z razmerami v stranki. Včeraj je iz nje izstopilo nekaj članov ljubljanskega odbora.

Marsikdo razmišlja, da problem v LDS ni toliko Kacin, ampak bolj usmerjenost stranke z njenimi aktivisti, lokalnimi in drugimi. Vsi skupaj ne artikulirajo politike, ki bi po mnenju mnogih morala biti eldeesovska.

Slavko Gaber, ki je prvi javno pozval Kacina k odstopu, do kongresa ne namerava dajati komentarjev. Ni izključeno, da bi se kateri od pomembnejših članov ob predvidenem scenariju Kacinove potrditve odločil kot Gregor Golobič in izstopil iz stranke.

Izvršni odbor je sinoči obravnaval tudi besedilo programskega dokumenta, ki je bil skoraj eno leto v javni obravnavi in ga bodo delegatom kongresa ponudili v potrditev. Še vedno se imenuje Manifest, podnaslov Za ljudi pred profitom pa je zamenjal Za svobodo posameznika, za blaginjo vseh. »Ta po mnenju večine odraža vsebino, poslanstvo, vrednote LDS. Dokument ponovno opredeljuje identiteto stranke in njen položaj v političnem prostoru. Volivcem ponujamo alternativo, želimo krepiti državo na področjih, kjer jih ta oblast zapušča in odstopiti s tistih, kjer krepi svojo prisotnost: v gospodarstvu, medijih in avtonomiji javnih ustanov,« je razložil Dušan Keber, za zdaj edini kandidat za podpredsedniško funkcijo.

Izstopili iz LDS, ker je »umrlo celo upanje«

» Res je! Izstopili smo iz LDS,« je v pogovoru za Delo potrdil informacijo o izstopu eden od ljubljanskih frakcionarjev; svetnikov in svetnic, ki so sredi lanskega leta izstopili iz svetniškega kluba liberalne demokracije v mestnem svetu in pravzaprav zabili žebelj v krsto ljubljanski vladajoči koaliciji LDS-SD. Eden od »izstopnikov« pa je za Delo le pojasnil, da je ta poteza pravzaprav »rezultat nakopičenih težav, nezmožnosti reševanja in odpravljanja težav ter dejstva, da je umrlo celo upanje.«

Več si preberite v tiskani izdaji Dela!