Novi korak do Schengna

Devet držav, ki so bile v Unijo sprejete maja 2004 je naredilo simboličen, a pomemben korak do vključitve v območje brez notranjih meja.

Objavljeno
28. marec 2007 00.08
Notranji minister Dragutin Mate
Bruselj – Devet držav, ki so bile v Unijo sprejete maja 2004 – razen Cipra, ki se bo schengenskemu območju pridružil pozneje – je naredilo simboličen, a pomemben korak do vključitve v območje brez notranjih meja. Portugalski notranji minister Antonio Costa je na krajši slovesnosti v Lizboni kolegom iz bodočih schengenskih partnerk izročil programsko opremo in priročnike za priklop na računalniški sistem SIS One4All. To bo novinkam omogočilo, da že konec decembra odpravijo kontrole na notranjih kopenskih in morskih mejah, letališke bodo odpravljene konec marca 2008 hkrati s pomladansko menjavo voznih redov. Dogodka se je udeležil portugalski premier José Socrates, ni pa bilo nemškega notranjega ministra Wolfganga Schäubleja in komisarja za pravosodje in notranjega zadeve Franca Frattinija, ki sta skoraj sočasno v Varšavi odpirala novo poslopje agencije za nadzor nad zunanjimi mejami Unije (Frontex).

Prosti pretok državljanov novih članic skupnosti bo prednostna naloga predsedovanja Portugalske v drugi polovici leta, je napovedal minister Antonio Costa. Pri tem ni skrival ponosa, ker je prav Portugalska odločilno pripomogla k postopnemu utiranju ideje o začasni, vendar učinkoviti rešitvi problema vključitve novink v schengensko območje. Zaradi težav pri vzpostavljanju novega informacijskega sistema (SIS II) je širitvi Schengna grozila čedalje večja zamuda. Če bi čakali na začetek delovanja strasbourškega računalnika, bi se novinke šele leta 2009 lahko nadejale polnopravnega sodelovanja na tem prostoru.

Pobuda Lizbone, ki vključuje kloniranje portugalskega sistema, nameščanje prirejene programske opreme v skorajšnjih članicah schengenskega prostora in povezavo tega dodatnega omrežja z osrednjim računalnikom v Strasbourgu, bo devetim državam omogočila dostop do podatkov v SIS I, kar je pogoj za prevzem nadzora nad novimi zunanjimi mejami Unije. Preizkusi delovanja SIS One4All so bili uspešni, za nameček so trajali samo 17 dni namesto načrtovanih 35. Poleg tega so portugalski izvedenci prejšnji teden opravili posebno urjenje kolegov iz novih članic skupnosti, ki bodo v prihodnjih dneh in tednih pripravili vse potrebno za namestitev in zagon nacionalnih informacijskih sistemov. Potem bo na vrsti testiranje vgrajene opreme in povezav, končno odločitev o odpiranju schengenskega prostora naj bi sprejel svet notranjih in pravosodnih ministrov Unije na novembrskem zasedanju.

Medtem ko bodo izvedenci za računalništvo preizkušali delovanje sistema in povezav nacionalnih računalnikov z osrednjo bazo podatkov, morajo v devetih državah odpraviti še zadnje ovire za uspešno in varno nadzorovanje meja. V Sloveniji je treba dokončati dela na Brniku, kjer bodo po razširitvi Schengna potniki iz Unije ločeni od tistih iz nečlanic, nato so na vrsti še zadnji pregledi, ki bodo odločilnega pomena za končno oceno pripravljenosti bodočih udeleženk. Slovenski minister Dragutin Mate, ki se je v imenu vseh novih članic zahvalil kolegu Costi pa tudi portugalskim izvedencem za informatiko, ki so »s trdim delom omogočili, da smo sploh v fazi vstopa v schengensko območje«, še z večjim optimizmom gleda na zadnje obdobje priprav. »Večino pregledov smo že opravili,« je dejal na slovesnosti v Lizboni. »Na ponovnih ocenjevanjih ne pričakujemo zapletov, saj vseh devet držav vlaga izjemne napore, da bi izpolnile pričakovanja.« Mate je zlasti poudaril, da bodo novinke s temeljitim nadzorom in varovanjem zunanjih meja zagotovile, da se varnost v (sedanjih) članicah Schengna ne bo zmanjšala. Odpiranje notranjih meja med starimi in novimi pripadnicami Unije nikakor ne pomeni upočasnitve prizadevanj za vzpostavitev novega računalniškega sistema SIS II, ki je po zatrdilu slovenskega notranjega ministra »naša prihodnja prednostna naloga«.

Iz sredine tiskane izdaje Dela