Novi ljubljanski nadškof in metropolit Zore maševal na Novi Štifti

Ena prvih obveznosti novega ljubljanskega nadškofa in metropolita je bila med frančiškani na Novi Štifti

Objavljeno
05. oktober 2014 20.15
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Nova Štifta - Novi ljubljanski nadškof in metropolit Stane Zore, ki je bil že pred časom napovedan na zaključni prireditvi ob stoti obletnici prihoda frančiškanov k Novi Štifti (1914–2014), je danes popoldne v cerkvi iz 13. stoletja, enem najlepših baročnih spomenikov pri nas, vodil zaključno procesijo.

Med darovanjem maše se je dotaknil zgodovinskih dejstev, ki so povezani s frančiškani na Slovenskem: ti so konec 19. stoletja, leta 1889, začeli skrbeti za cerkev na Brezjem, malce kasneje, leta 1914, pa tudi za cerkev na Novi Štifti. Kot je ob današnji Frančiškovi nedelji poudaril novi ljubljanski nadškof in metropolit, so frančiškani v obeh samostanih vseskozi sledili načelom sv. Frančiška: da so živeli kot katoličani, kot bratje, obenem pa so skrbeli za Marijino svetišče.

Vernikom, ki so do zadnjega kotička napolnili božji hram na Novi Štifti, pa je novi nadškof in metropolit vlil upanje, ki ga nudi vera. Kajti, je med drugim dejal Zore: »Življenje je veliko več kot le tisto trenutno.«