Novi medicinski fakulteti grozi vračilo denarja za stavbo z napakami

Pred prvo obletnico: Stavba nove medicinske fakultete je dobro zgrajena, trdi dekan Krajnc. Stečaj Begrada in Granita.

Objavljeno
05. september 2014 23.11
Medicinska fakulteta, 21.6.2014, Maribor
Urban Červek, Dunaj; Miha Rubin, Maribor
Urban Červek, Dunaj; Miha Rubin, Maribor
Maribor – V prvem letu po odprtju nove medicinske fakultete v Mariboru so se na fakultetni stavbi na Taborskem nabrežju pokazale nekatere napake, na univerzi pa se borijo, da jim zaradi domnevnih nepravilnosti ne bi bilo treba vrniti dela evropskega denarja.

Kot smo izvedeli od zaposlenih na medicinski fakulteti, so se na novi zgradbi, ki so jo slovesno odprli 18. septembra lani, v slabem letu dni uporabe pokazale nekatere napake, ki povzročajo nevšečnosti; med drugim zamakanje v prostorih ob deževju, težave pri toplotni regulaciji ...

Voda že večkrat vdrla v stavbo

»Ponovno moram poudariti, da je stavba nove medicinske fakultete dobro zgrajena. Je sicer nekaj napak, vendar jih je v primerjavi z nekaterimi drugimi velikimi novogradnjami malo,« je povedal dekan mariborske medicinske fakultete Ivan Krajnc.

Potrdil je, da je letos med zelo močnim nalivom v objekt pritekla voda in zalila del laboratorijev, kar se je po njegovih besedah zgodilo enkrat, kakšna večja škoda pa pri tem ni nastala. »Na vzhodnem delu, kjer so laboratoriji, so bili na balkončkih odtočni jaški malo preozki in niso požirali ogromnih količin vode ob nalivu,« je pojasnil Krajnc.

Po zagotovilih našega sogovornika, ki ne želi biti imenovan, pa je voda v stavbo vdrla že večkrat, tudi v garaže.

Krajnc je omenil še težave z marmornimi ploščami, ki vpijajo vlago, ter nevšečnosti z ogrevanjem. Po Krajnčevih besedah napake odpravljajo, pri reklamacijah pa kljub stečaju obeh glavnih izvajalcev Begrada in Granita ni kakšnih zapletov, saj imajo bančne garancije.

V vodstvu univerze, ki je uradno investitor gradnje nove medicinske fakultete, pa vztrajajo, da pri postopku izbire izvajalcev in pri gradnji ni bilo nepravilnosti. »Ne priznamo, da bi naredili karkoli narobe. Če bo ministrstvo (za šolstvo, op. p.) vztrajalo pri vračilu denarja, bomo uporabili vsa pravna sredstva,« je za Delo povedal rektor mariborske univerze Danijel Rebolj.

Kdo bo plačal za napake

Država namreč od Univerze v Mariboru zahteva vračilo denarja zaradi spremenjenih načrtov pri gradnji nove stavbe medicinske fakultete v znesku 1,16 milijona evrov. Zaradi domnevnih napak pri izbiri izvajalcev pa po neuradnih informacijah univerzi grozi še dodatnih 1,7 milijona evrov kazni evropske komisije.

»Dokazujemo, da so bile spremembe ne samo nujne, ampak tudi smiselne in gospodarne. Izhajajo iz spremembe predpisov in smernic EU. Zaradi tega se ni gradnja niti podražila niti podaljšala«, pravi Rebolj. Po njegovem tudi pri razpisnih postopkih ni bila povzročena nobena škoda, zato verjame, da bo na koncu zmagala zdrava pamet in univerzi denarja ne bo treba vračati. In kaj bodo storili v primeru izvršbe, ki jo napoveduje ministrstvo za šolstvo? »Zaenkrat do tega še ni prišlo in me prav zanima, pri katerih sredstvih bi se to zgodilo,« pravi Rebolj, saj po njegovem zakonodaja omogoča izvršbo zgolj namenskih sredstev, ne pa tudi denarja za, na primer, izvedbo študijskih programov.

Nova zgradba medicinske fakultete, ki ima več kot 12.000 kvadratnih metrov površin, je sicer zasnovana kot energetsko varčna, tako da obratovalni stroški niso visoki, je dejal Krajnc. Ko bodo na streho namestili še načrtovane sončne kolektorje (fotovoltaiko), naj bi bila energetsko skoraj popolnoma samooskrbna.

Stečaj gradbincev

Pogodbo za gradnjo medicinske fakultete, celoten projekt je bil vreden 41,7 milijona evrov, je Univerza v Mariboru s konzorcijem Begrad-Granit sklenila junija 2011, po številnih zapletih in revizijah postopka izbire izvajalca gradnje. Večji del denarja je Univerza dobila iz evropskih skladov.

Še pred koncem gradnje je v stečaju končal Granit, in sicer julija 2013, potem pa je enaka usoda letošnjega julija doletela še Begrad. Že v kratkem pa bo Granit dobil novega lastnika, saj zdravo jedro tega gradbenega podjetja iz Slovenske Bistrice iz stečajne mase kupuje Kit-Ak Gradnje iz Rogaške Slatine.