Novi očitki na račun dekana FF Marka Jesenška

Vodstvo mariborske univerze bo odločitev o usodi dekana filozofske fakultete sprejelo po proučitvi novih očitkov.

Objavljeno
09. oktober 2013 12.11
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - V vodstvu univerze še proučujejo nove informacije o domnevnih kršitvah dekana filozofske fakultete (FF) Marka Jesenška, čigar razrešitev je akademski zbor FF od rektorja Danijela Rebolja zahteval že pred meseci. Nedavno je Rebolj sporočil, da med pregledom stanja na FF ni bilo ugotovljenih kršitev, zaradi katerih bi lahko razrešil dekana, a pred dnevi je odločitev o (ne)razrešitvi preklical. Razlog so bile nove navedbe glede Jesenška, ki se nanašajo na ponarejanje dokumentov, vmešavanje v habilitacijske postopke in diskriminacijo zaposlenih pri napredovanju.
O teh navedbah rektor mariborske univerze, ki je bil z njimi seznanjen v petek, javno za zdaj ne želi govoriti, saj po njegovih besedah še ni potrjeno, ali so resnične ali ne. »Ko jih bomo preučili, bomo presodili, kakšno težo imajo,« je včeraj dejal Rebolj in dodal, da bo glede na to ustrezno ukrepal. »Dejstvo je, da na FF stvari že nekaj časa ne delujejo kot bi si želeli. Zelo težko pa je najti prave razloge, niso tako črno beli,« pravi Rebolj. A meni, da bo gotovo potrebno izboljšati razmere.

Medtem je dekan Marko Jesenšek včeraj zatrdil, da razmere na mariborski FF »niso tako slabe in nemogoče«, kot želi v javnosti prikazati »skupina zaposlenih na čelu s predsednico akademskega zbora.« Z vsebino najnovejših očitkov Jesenšek ni seznanjen, pravi, sicer pa v njih vidi intrige in podtikanja skupine zaposelnih, ki se po njegovem ne more sprijazniti z izidom volitev dekana. Kot je dejal, je »100-odstotno prepričan,« da na fakulteti, ki jo vodi, delajo dobro in upoštevajo to, kar se dogovorijo na univerzi.