Novi plačni sistem 1. julija

Premier Janša je poudaril, da bo vladna stran vztrajala pri enotnem plačnem sistemu za javni sektor, je po sestanku premiera z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja povedal minister za javno upravo Gregor Virant.

Objavljeno
11. december 2006 20.59
Ljubljana - Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da bo vladna stran vztrajala pri enotnem plačnem sistemu za javni sektor, je po sestanku premiera s predstavniki pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja povedal minister za javno upravo Gregor Virant. Vlada želi, da bi prišlo do dogovora čim prej, je dejal Virant. Vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič pa je dejal, da so si kot rok za vstop v nov plačni sistem postavili 1. julij 2007.

"Predsednika vlade veseli, da sta vladna in sindikalna stran bližje kot kdajkoli pri dogovoru za podpis kolektivne pogodbe za javni sektor in razlike med predlogi niso več nepremostljive," je povedal Virant. Pojasnil je, da so vladni pogajalci omejeni s finančni okvirjem, ki je bil potrjen na vladi. Po ministrovih besedah si vlada želi čim večjo legitimnost sklenjenega dogovora s sindikati, vendar je za dogovor potrebna večina, torej 13 od 23 sindikatov.

Virant: Predlogi konfederacije so neracionalni in bodo težko pripeljali do zaključka pogajanj

Na sindikalni strani je prišlo do distanciranja Konfederacije sindikatov javnega sektorja, je dejal Virant in dodal, da so predlogi konfederacije neracionalni in bodo težko pripeljali do zaključka pogajanj. Ponovil je stališče, da se vlada o plačnem sistemu ne bo ločeno pogajala s Policijskim sindikatom Slovenije. Pogajalska skupina je namreč pristala na 20. plačni razred, policijski sindikat pa zahteva 22. plačni razred in napoveduje stavko.

Po besedah Ščernjaviča naj bi vladna in sindikalna stran v sredo podpisali dogovor o načinu nadaljevanja pogajanj. Med vladnim in sindikalnim predlogom je za štiri milijarde tolarjev razlike, je pojasnil Ščernjavič in napovedal intenzivna usklajevanja. Ideja za ta dogovor je prišla po Virantovih besedah s sindikalne strani, njegovo bistvo pa je v tem, da so elementi plače po novem osnovna plača, dodatki in stimulacija, je pojasnil minister.

Osnovni del kolektivne pogodbe za javni sektor so osnovne plače, plačni razredi za posamezna delovna mesta in o tem po Virantovih besedah pogajanja tečejo že štiri leta. S sredinim podpisom dogovora med vlado in pogajalsko skupino naj bi preskočili na vprašanje dodatkov, potem pa se bodo vrnili na pogajanja o uvrščanju delovnih mest v plačne razrede in vse sklenili s paketnim podpisom, je dejal Virant.

V plačni skupini C na bi bili v vseh tarifnih skupinah plačno izravnani

Po besedah sekretarja Sindikata carinikov Slovenije Dušana Miščeviča so se vojaki, policisti, pazniki, cariniki, kriminalisti, izterjevalci in gasilci, ki so v plačni skupini C, pred tremi leti dogovorili, da so v vseh tarifnih skupinah plačno izravnani. Ugotovili so namreč, da so njihove naloge in zadolžitve tako podobne, da je primerljivo, da so ta delovna mesta izravnana.

V sindikatih so po Miščevičevih besedah ocenili, da bodo za plačno skupino C skupaj lažje izborili boljši status na tej plačni lestvici. "Na žalost je policijski sindikat od tega dogovora odstopil," je dejal Miščevič. "V sindikatu se strinjajo, da plače v javni upravi niso dobre in so nestimulativne," je dejal Miščevič ter kot neproduktvno ocenil razpravo o tem, kdo je več vreden.

Prah: O policijski stavki se bomo odločali v sredo

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate se je sestal z vodstvom Policijskega sindikata Slovenije. Po besedah predsednika tega sindikata Branka Praha je bilo vprašanje plač le manjši del pogovora, saj to ni ravno Matejevo področje. Kot je povedal, so se dogovorili glede stvari, ki so jih morali v zvezi z medsebojnimi razmerji razrešiti. O stavki pa se bodo odločali v sredo, je še povedal Prah.

Glede današnjega sestanka sindikatov javnega sektorja s predsednikom vlade Janezom Janšo, o katerem del sindikatov sploh ni bil obveščen, pa Prah meni, da je to le odgovor na to, "kako resno Janša jemlje policijski sindikat". Kot pravi, je to dokaz, da se kljub obljubam, da se ne bodo z nikomer dogovarjali ločeno, le pogovarjajo brez policijskega sindikata oziroma jih na ta sestanek sploh niso povabili.

Predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja Janševo ravnanje preseneča, kajti doslej se je vedno držal dogovora, da so na sestanek z njim povabljeni vsi reprezentativni sindikati. Tokrat pa, kot je Štrukelj dejal , vabila na sestanek niso prejeli in so zanj izvedeli šele danes zjutraj preko radia. Ker pa iz kabineta predsednika vlade niso dobili nobene informacije glede sestanka in tako ni bilo povsem jasno, kakšen je njihov status na tem sestanku oziroma ali so sploh povabljeni, so se odločili, da ne gredo, je še dejal Štrukelj.

Socialni partnerji znova o socialnem sporazumu

Sicer pa danes socialni partnerji - delodajalci, delojemalci in vlada - znova nadaljujejo usklajevanja socialnega sporazuma za obdobje 2006 - 2009. Nadaljevali bodo s petim in šestim poglavjem, spodbujanje hitrejšega tehnološkega razvoja in investicij v gospodarstvo ter konkurenčno gospodarstvo in hitrejša gospodarska rast, ki so ju odprli že prejšnji ponedeljek. Lotili pa naj bi se tudi sedmega poglavja o zaposlovanju in trgu dela.

Socialni partnerji so za zdaj v socialnem sporazumu od 19 poglavij uskladili poglavje o inflaciji in politiki cen, poglavje javnih financ - razen dela, ki se nanaša na politiko plač -, poglavji socialni dialog in davčni sistem, je po pogajanjih prejšnji ponedeljek dejal vodja ožje vladne pogajalske skupine Dušan Krajnik.