Novi predsednik Slovenske škofovske konference je Alojz Uran

Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je bil na seji Slovenske škofovske konference izvoljen za njenega novega predsednika, podpredsednik pa je celjski škof Anton Stres.

Objavljeno
16. marec 2007 22.13
Ljubljana – Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je bil na seji Slovenske škofovske konference (SŠK) izvoljen za njenega novega predsednika. Za podpredsednika konference, ki jo je pred štirinajstimi leti potrdil pokojni papež Janez Pavel II., je bil izvoljen celjski škof Anton Stres. Prvi je predsedoval zdaj že upokojeni ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar. Pred desetimi leti je njegovo mesto zasedel takratni ljubljanski nadškof, kardinal Franc Rode, za podpredsednika pa je bil imenovan mariborski škof Franc Kramberger, ki je bil po Rodetovem odhodu v Rim (leta 2002) izvoljen za predsednika, Alojz Uran pa za podpredsednika.

Po statutu so člani SŠK vsi krajevni in pomožni škofje, ki jim je v okviru lastne škofije zaupano posebno poslanstvo, medtem ko to ne velja za papeževega odposlanca, apostolskega nuncija nadškofa Santosa Abrila y Castellá. Slovenska škofovska konferenca trenutno šteje deset članov, med katerimi so poleg Urana in Stresa še mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger, koprski škof Metod Pirih, novomeški škof Andrej Glavan, murskosoboški škof Marjan Turnšek, koprski škof Jurij Bizjak, ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, mariborski pomožni škof Jožef Smej in mariborski pomožni škof Peter Štumpf.