Novi rektor primorske univerze je Dragan Marušič

Novi rektor je prejel le deset glasov več kot drugouvrščeni.

Objavljeno
14. november 2011 13.41
Posodobljeno
14. november 2011 17.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Dragan Marušič bo novi, tretji, rektor Univerze na Primorskem. V drugem krogu volitev je prejel popolnoma isto število glasov kot v prvem krogu - 254. Vendar samo 10 glasov (dva odstotka) več kot njegov protikandidat Darko Darovec. Njegovo imenovanje mora v sredo potrditi senat.

Prihodnji ponedeljek mu bo rektorsko lento predal dosedanji rektor Rado Bohinc.

Dragan Marušič je matematik, zdajšnji dekan Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, zaprisežen zagovornik diskontinuitete: »Kot mnogo drugega tudi ta univerza potrebuje preobrat. Nadaljevanje po uhojeni poti nas lahko vodi celo do nazadovanja. V teh časih lahko lahko univerza preživi, samo če se popolnoma odpre v svet in iz sebe iztisne vsaj nekaj vrhov, da bo enakovredno komunicirala in tekmovala z najboljšimi univerzami na svetu. Mislim, da je to možno narediti v naslednjih štirih letih,« je izjavil novoizvoljeni rektor in dodal: »Lahko rečem, da bodo razlike med zdaj in čez štiri leta večje kot med zdaj in pred štirimi leti. Veseli me, da sem tretji rektor tretje slovenske univerze, ker je bil prvi rektor prve slovenske univerze tudi matematik - profesor Josip Plemelj ...«

Dragan Marušič je povedal, da bo dal priložnost predvsem mladim znotraj univerze in bo še naprej odkrival velik potencial slovenskih kadrov v tujini. Kljub rektorski funkciji se ne namerava odpovedati pedagoškim in raziskovalnim obveznostim. »Cel svet se dviga, Evropa pada, edino, kar lahko Evropa ponudi novega so novi medinstitucionalni odnosi. Spremembe na medosebnih in medinstitucionalnih odnosih, mrežno organiziranje.« Glede naložb je dejal, da je treba v Izoli dograditi prvi stolpič do konca in kasneje zgraditi še študentskega. Pred nadaljevanjem Kampusa Livade pa je treba poskrbeti za Fakulteto za management in Pedagoško fakulteto, ki sta najbolj na tesnem. Pretežni del univerze naj bi bil v Kopru. Za Famnit naj bi poiskali rešitev skupaj z MO Koper.

Dragan Marušič je že 1990 sprožil pobudo za ustanovitve tretje univerze, je prejemnik vrste priznanj, vzgojil je skupino vrhunskih raziskovalcev in UP postavil na zemljevid kot enega od štirih vodilnih svetovnih raziskovalnih središč algebrajske teorije grafov (poleg Pekinga, Pertha v Avstraliji in Pohanga v Južni Koreji).

Volilna udeležba v drugem krogu je bila rekordna, saj je volilo 510 od vseh 629 volilnih upravičencev, kar je skoraj 32 odstotkov več v primerjavi z drugim krogom rektorskih volitev v letu 2007. Le, da je tedaj Bohinca podprlo 80,3 odstotka volilvcev, Marušiča pa 51 odstotkov.