Novi stari direktor jeseniške bolnišnice

Sedanji direktor Splošne bolnišnice Jesenice Igor Horvat bo bolnišnico glede na odločitev sveta zavoda vodil tudi v naslednjem obdobju.

Objavljeno
27. februar 2007 21.46
Direktor jeseniške bolnišče Igor Horvat
Jesenice - Sedanji direktor Splošne bolnišnice Jesenice (SBJ) Igor Horvat, ki mu konec marca poteče štiriletni mandat, bo bolnišnico glede na odločitev sveta zavoda vodil tudi v naslednjem obdobju. Kljub lanski izgubi, ki je bila po treh letih dobrega poslovanja presenetljiva, ter številnim pomislekom, kako sanirati izgubo, je na današnji seji svet zavoda Horvatu, ki je bil edini kandidat za mesto direktorja, potrdil nov mandat. Horvata je podprlo 14 od 15 članov sveta, ki so o tem glasovali.

Članom sveta ni bilo jasno, kako je SBJ lahko po treh letih pozitivnega poslovanja, ki je nasledilo desetletje izgub, lani ponovno zapadla v veliko izgubo, ki je dosegla 1,268 milijona evrov. Največ vprašanj v današnji večurni razpravi o poslovanju, je bilo vezanih na to, kakšni so vzroki izgube in kakšna je vizija za ponovno pozitivno poslovanje v prihodnjih letih.

Horvat je pojasnil, da je izguba posledica povečanega obsega dela, nezadostnega financiranja programov, povečanja zahtevnosti obravnav bolnikov, povečanja kadrov zaradi omilitev anomalij dela, večanja stroškov dela zaradi spreminjajoče zakonodaje, pomanjkanja anesteziologov in povečanja količine diagnostičnih preiskav.

Poslovanje je po mnenju Horvata mogoče izboljšati na dva načina. Prvi je znižanje števila zaposlenih v bolnišnici, ki zaposluje skoraj 600 ljudi, na vseh področjih, kar po Horvatovem prepričanju praktično ni mogoče. Drugi način pa je pregledati procese dela in ugotoviti, ali je vse, kar zdravniki delajo resnično potrebno, ter zagotoviti boljšo organiziranost dela bolnišnice. Ob tem je Horvat dodal, da so v zadnjem času trend stroškov že uspeli zajezili.

Kljub pomislekom predstavnikov sindikatov, je Horvat poudaril, da je nujno, da se dotaknejo teme zaposlenih. Pojasnil je, da morajo zaposlovati zdravstveni kader, vendar pa velja, da določeni segment zaposlenih izkorišča bolniške. "Po mojem mišljenju imamo na tem področju balasta od 30 do 40 ljudi," je ocenil Horvat.

Horvat je vodenje Splošne bolnišnice Jesenice prevzel, ko je bila bolnišnica že približno leto in pol zaradi odstopa Janeza Remškarja in težav pri iskanju novega vodstva brez direktorja. Tedaj je imela bolnišnica tudi 650 milijonov tolarjev zapadlih dolgov. V štirih letih vodenja Horvata pa je SBJ, ki je eden temeljnih stebrov zdravstvenega varstva na Gorenjskem, stabilizirala finančne razmere in konsolidirala dolgove.