Novi Teš 6 se je ustavil

Direktor TEŠ Peter Dermol pravi, da je izpad v fazi testiranja običajen. Zagnali so Teš 5.

Objavljeno
30. oktober 2014 21.40
Termoelektrarna Šoštanj, TEŠ 6, Slovenija 1.julija 2014.
Pi. K., Delo.si, L. J., Ljubljana
Pi. K., Delo.si, L. J., Ljubljana

Ljubljana - Danes je po poročanju portala Žurnal24.si prenehal delovati Teš 6. Na Elesu so po poročanju omenjenega portala dejali, da so zaradi izpada bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj, ki mu je sledilo še več neuspešnih zagonov, angažirali Gen energijo, s katero imajo za take primere sklenjeno pogodbo, ta pa je aktiviral svojo hčerinsko družbo TE Brestanica.

Direktor Teš Peter Dermol je za Delo  pojasnil, da so zaradi nepričakovane zaustavitve Teš 6, ki se je zgodila včeraj, zagnali blok 5. »Blok 6 je izpadel zaradi težav z enim izmed ventilov, ki skrbi za primerno temperaturo vodika za hlajenje generatorja,« nam je dejal Dermol. Poudaril je tudi, da je Teš 6 še vedno v fazi testiranja, nastavljanja ustreznih parametrov in nastavljanja regulacij posameznih procesov, zato je izpad v tej fazi čisto običajen.

Za danes pa je bila po njegovih besedah zaustavitev šestega bloka predvidena že pred časom in sicer do 8.11.2014. V času praznikov bo obratoval eden izmed obstoječih blokov 4 ali 5.

Teš 6 so prvič poskusno zagnali 24. septembra. Teš je znotraj Holdinga slovenske elektrarne največja domača elektrarna, ki v sušnih obdobjih proizvede do polovice domače električne energije, v povprečju pa je letno zagotovi okoli tretjino.