Novi zapleti z nujno helikoptersko pomočjo?

Direktor šole letenja Hel-Air Breznik ministra Bručana obtožuje pristranskosti pri pripravi razpisnih pogojev za ponudnika nujne helikopterske pomoči. Tokrat naj bi bil favorit kar Hel-Air.

Objavljeno
02. marec 2007 08.22
Ljubljana - Direktor mariborske letalske šole Hel-Air Peter Breznik je dejal, da se je minister za zdravje Andrej Bručan "lotil še enega razpisa na nezakonit način". Po Breznikovih besedah razpis za nujno helikoptersko pomoč pripravlja družba SL Consult. Družba naj bi pripravila takšne razpisne pogoje, ki bi kot ponudnika za primarno in sekundarno helikoptersko reševanje favorizirale prav Hel-Air, katerega direktor je Breznik. Ministrstvo kot tudi predstavniki družbe SL Consult očitke Breznika zanikajo.

V imenu družbe SL Consult je Breznika obiskal tudi predstavnik družbe, ki pa tam naj ne bi bil zaposlen, je dejal Breznik. Kot je še dejal direktor Hel-Air, naj bi mu ta oseba predlagala prilagoditev razpisa tako, da bi helikopterske prevoze lahko opravljala prav letalska šola Hel-Air. V letalski šoli so ta predlog kategorično zavrnili ter podali prijavo ustreznim službam za nadzor v državi.

Tu je Breznik izpostavil Kosovo komisijo za preprečevanje korupcije ter parlamentarno komisijo za nadzor proračuna in drugih javnih financ. "Na ta nezakonit in kriminalen poskus ministra Bručana in ostalih odgovornih v vladi, sledi tokrat tudi kazenska ovadba zoper Janeza Janšo, ki je odgovoren za početje svojega ministra in bi ga moral že zdavnaj odstaviti," je še dejal Breznik. Za prijavo se je odločili predvsem zato, ker meni, da bi lahko šlo pri tem početju za poskus diskreditiranja njega osebno.

V SL Consult Breznika ne poznajo

Predstavnica za odnose z javnostmi ministrstva za zdravje Janja Križman je v četrtek dejala, da se razpis pripravlja. Vendar pa je zavrnila, da bi razpis pripravljala ljubljanska družba SL Consult, temveč gre zgolj za skupino strokovnjakov, ki nudijo pomoč ministrstvu. Kot so še sporočili z ministrstva, o Breznikovi prijavi niso obveščeni in je zato ne morejo komentirati niti ne nanjo odreagirati. "Od vseh članov, ki sodelujejo v komisiji, ki pripravlja razpis, smo dobili izjavo, da niso v stiku s komerkoli od morebitnih ponudnikov in da nimajo konflikta interesov v zvezi s tem razpisom in delom v komisiji," so še sporočili z ministrstva.

V družbi SL Consult s sedežem v Ljubljani so odločno poudarili, da Petra Breznika ne poznajo. Kot so še sporočil iz družbe, "nihče iz našega podjetja ni bil v kontaktu z Breznikom oz. njegovim podjetjem Hel-Air".

Kosova komisija Brezniku ne zaupa

Vodja protikorupcijske komisije Drago Kos je potrdil, da je komisija prejela "neke papirje". Vendar pa je Kos še opozoril, da v komisiji poznajo domnevnega odposlanca zgoraj omenjene družbe, "ki bi si to lahko izmislil". Tako v komisiji Breznikovim navedbam ne zaupajo.

Tudi predsednik parlamentarne komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan M. Cvikl (LDS) je potrdil, da so prejeli Breznikove dokumente, ki pa jih še niso preučili. Vendar pa bodo sedaj reševanje omenjenih zadev najprej prepustili Kosovi komisiji, je še dejal Cvikl.

Kot je znano, so izbiro izvajalca nujne helikopterske pomoči spremljali zapleti. Ministrstvo za zdravje je z Avto-moto zvezo Slovenije (AMZS) sklenilo dogovor o prevzemu nujne helikopterske pomoči, vendar pa ministrstvo z AMZS ni podpisalo nobene pogodbe, izvajalec pa tudi ni bil izbran z javnim razpisom, kar je v nasprotju s predpisi na tem področju. 9. januarja je generalni sekretar AMZS Matjaž Gaberšek potrdil, da so s strani Flycoma dobili dopis, v katerem so s podjetja sporočili, da bodo s helikopterskim reševanjem prenehali. Tako sta delo pričeli ponovno opravljati Slovenska vojska in policija.

Vlada je nato uredbo o spremembi in dopolnitvi uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč spremenila tako, da bo koncesijo za helikoptersko reševanje podelila na podlagi mednarodnega razpisa. Letalska šola Hel-Air pa je 18. januarja na mariborsko okrožno tožilstvo vložila ovadbo zoper ministra Bručana, 26. januarja pa še kazensko ovadbo zoper podpisnika tistih sprememb uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč.