Skupnost socialnih zavodov proti selitvi oskrbovancev iz domov starejših

​Okuženih je 897 oseb, na intenzivni negi prevladujejo bolniki nad 60 let; hospitaliziranih je 112 oseb.

Objavljeno
02. april 2020 11.20
Posodobljeno
02. april 2020 19.15
V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da domovi za starejše niso usposobljeni in opremljeni za zdravljenje velikega števila obolelih s covidom-19. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA, Aljaž Vrabec, Beti Burger
STA, Aljaž Vrabec, Beti Burger
Vlada je sporočila, da so včeraj potrdili 56 novih okužb s koronavirusom, skupno število okuženih je 897. Včeraj je umrla še ena oseba, skupno je mrtvih 16.

Včeraj so sicer opravili 1095 testiranj. Vlada je še sporočila, da je hospitaliziranih 112 oseb, od tega jih je na intenzivni negi 29, iz bolnišnice pa so odpustili štiri ljudi.



Skupnost socialnih zavodov proti selitvi oskrbovancev iz domov starejših


V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da domovi za starejše niso usposobljeni in opremljeni za zdravljenje velikega števila obolelih s covidom-19. Nasprotujejo predlogu o selitvi domnevno zdravih stanovalcev iz domov za starejše na druge lokacije. V skupnosti vlado pozivajo, naj pripravi take ukrepe za obvladovanje širjenja covida-19 v domovih za starejše, ki bodo upoštevali omejene prostorske, kadrovske in druge zmožnosti domov.

Ministrstvo za delo je danes objavilo navodila za socialnovarstvene zavode, kako ravnati in se organizirati v primeru pojava okužbe z novim koronavirusom v domu. Med drugim predvidevajo razdelitev socialnovarstvenega zavoda na tri enote, eno za zdrave stanovalce, drugo za tiste s sumom na okužbo ter tretjo za zbolele.
Zaradi omejenih zmogljivosti predlagana organizacija v večini slovenskih domov za starejše preprosto ni izvedljiva, opozarjajo v skupnosti. 

V domovih za starejše v sredo okuženih 162 oskrbovancev, 25 več kot v torek

Skupno je v domovih za starejše okuženih 162 oskrbovancev in 32 zaposlenih, so sporočili z ministrstva za delo. Okuženih oskrbovancev je bilo tako 25 več kot v torek. Z namenom preprečevanja vnosa covida-19 so vsem domovom z ministrstva posredovali navodila, kako naj se organizirajo.





»Število okuženih je v blagem porastu. Povečuje se število bolnikov v navadnih in v intenzivnih oddelkih. Na infekcijski kliniki imamo 33 bolnikov, na dodatni lokaciji na ortopedski kliniki pa še šest bolnikov,« je rekla dr. Mateja Logar z infekcijske klinike. »Trinajst bolnikov predihavamo z mehanskim ventiliranjem. Prevladujejo bolniki nad 60 let. Na intenzivni ravni so večina bolniki s pridruženo boleznijo, razen ene mlajše osebe, ki doslej ni imela drugih težav.«



Tekoče dogajanje dneva: TUKAJ

 

Posebni vhod v UKC Ljubljana


Pri UKC Ljubljana so danes predstavili začasen ločeni vhod za urgentne službe in potek dela v času izbruha epidemije koronavirusa. Za to so se odločili, ker veliko pacientov prihaja s svojo boleznijo, verjetno pa so med njimi tudi okuženi s koronavirusom. Ločeni vhod je tako za tiste, ki so poleg druge bolezni tudi bolni, torej da kašljajo in imajo vročino. Enako velja za vse, ki nimajo znakov okužbe, a so bili v stiku z okuženo osebo. Tem bolnikom bodo takoj odvzeli bris, da ločijo kužne od nekužnih.



Iz UKC Maribor pa so sporočili, da imajo 30 hospitaliziranih pacientov, od tega je 12 pacientov v intenzivni enoti, vseh 12 je intubiranih (ventilator). Trenutno je 68 zaposlenih v UKC Maribor preventivno v domači izolaciji (zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov), pri čemer gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje.



image
V domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so potrdili še 11 okužb z novim koronavirusom. Število okuženih se je tako povzpelo na 33. FOTO: Dejan Javornik


Priporočamo: Pandemija je »odnesla« tudi podnebno konferenco​
 

V Celju hospitaliziranih deset, trije so na intenzivni terapiji


V celjski bolnišnici so imeli danes zjutraj hospitaliziranih deset bolnikov, od tega so tri osebe v enoti intenzivne terapije. Enega bolnika so odpustili v domačo oskrbo, skupaj so jih doslej v domačo oskrbo odpustili pet. Število hospitaliziranih se je glede na sredo zmanjšalo za enega bolnika, medtem ko število oseb v enoti intenzivne terapije ostaja enako sredinemu. Skupno število bolnikov, ki so v domači oskrbi, pa se je v primerjavi s sredo povečalo za dva.



Na območju zahodne Štajerske regije so po podatkih NIJZ okužbe potrjene v 18 občinah, število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za 14 oseb in jih je na območju ZŠ regije, kjer je 33 občin, skupno 180. Največ okuženih je še vedno na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem Domu starejših oskrbovancev (112).

Iz Klinike Golnik pa so sporočili, da so imeli danes ob 14.30 hospitaliziranih 13 bolnikov in še dva na intenzivnem oddelku.

 

Zdrave varovance ljutomerskega doma selijo v Bioterme Mala Nedelja, prvih petnajst naj bi preselili še danes


V domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so potrdili še 11 okužb z novim koronavirusom. Število okuženih se je tako povzpelo na 33. Predstavniki doma in pristojnih služb so preverili ustreznost novih prostorov, v katere bi premestili del varovancev. Popoldne so sporočili, da bodo zdrave varovance selili v Bioterme Mala Nedelja. Stroka je ocenila, da so prostori primerni, prvih 15 stanovalcev naj bi preselili še danes, preostale pa, ko se bodo za to odločili pristojni.

Priporočamo: Kako je Ljutomer čez noč postal novo žarišče koronavirusa v Sloveniji​

Teodora Petraš, epideomiologinja z območne enote NIJZ v Murski Soboti, je dejala, da so po ogledu prostorov v Biotermah ocenili, da so primerni za bivanje predvsem za tiste varovance, ki so gibljivi, samostojni in z boleznimi, ki so stabilne. To pomeni, da ti starostniki ne potrebujejo dodatne nege.

»Pri tej izbiri moramo biti zelo previdni, seveda pa želimo s tem izolirati tiste, ki so zdravi, torej niso okuženi z novim koronavirusom,« pravi Petraševa.
 

Osebje jim bo na voljo ves dan


Pri tem dodaja, da je izjemno pomembno varovancem zagotoviti zdravstveno oskrbo. Na današnjem sestanku predstavnikov NIJZ, občine, civilne zaščite in zdravstvenega doma so se dogovorili, da bodo imeli osebje, ki jim bo na razpolago 24 ur.

Podžupan občine Ljutomer Niko Miholič je potrdil, da bodo že jutri prišle dodatne zdravstvene delavke, za kar so se dogovorili na regijski ravni.

»Občina oziroma civilna zaščita se tudi trudita, da jim bomo priskrbeli malice iz alternativne kuhinje, ki smo jo uredili v bližini Ljutomera. V njej danes že kuhajo tudi za zunanje odjemalce doma,« je še povedal Miholič.

Kot ocenjuje Petraševa, je stanje varovancev v Ljutomeru stabilno, osebje, ki skrbi zanje, pa zelo natančno in maksimalno zavzeto.
 

Nekateri Ljutomerčani menijo, da so ogroženi


V javnosti pa je zakrožilo pismo občanov Ljutomera in svojcev varovancev doma, ki zahtevajo ukrepanje. Kot pišejo, obstajata upravičena skrb in strah 4000 ljudi, ki živijo v mestu Ljutomer, da so ogroženi. Zato je nujno ukrepanje, da se virus ne bo širil tako hitro.

»Vodstvo DSO že od petkove okužbe pričakuje, da obolele preselijo v športno dvorano, ki je popolnoma neustrezen prostor, saj nima možnosti za ločevanje ljudi, opreme za skrb za bolnike ali ustreznega števila sanitarij in tušev. Dodatno skrb pa utemeljujemo s tem, da so se stanovalci doma starejših občanov še 27. marca sprehajali zunaj stavbe in po poročanju občanov tudi po mestu,« so še dodali v pismu.

image
Koronavirus je glavna tema tudi v Sloveniji. FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Zaskrbljeni tudi za zaposlene


Domu starejših tudi očitajo, da so v jedilnico vstopali zaposleni iz drugih podjetij ali organizacij ter da so razvažali malice približno 30 občanom.

»Zaskrbljeni smo tudi za zaposlene, ker nam sporočajo, da jim ni jasno povedano, kdo vse je bil v stiku z okuženimi in kako naj ustrezno ukrepajo, da zavarujejo sebe in svoje družinske člane, med katerimi je veliko otrok. Prav tako ni informacije, ali se je vodstvo, ki je bilo v stiku z virusom, testiralo na okužbe in se ustrezno zavarovalo,« še piše v pismu.

Pisci vidijo rešitev v razdelitvi stavbe doma na tri oddelke, za zdrave, s sumom okužbe in okužene, v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zdrave prebivalce naj bi po njihovem preselili iz doma, z zunanjim okoljem pa preprečili stike in s tem širitev okužbe.

O rešitvah in načinih, kako v domovih zagotoviti ločeno bivanje in tudi ločeno delo za tri skupine oskrbovancev, so se predstavniki domov v sredo pogovarjali z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem ter regijskimi koordinatorji.
 

Direktor doma očitke zavrača


Direktor doma Tomislav Nemec očitke iz pisma občanov in svojcev varovancev, ki ga je na facebooku z namenom preprečitve nadaljnjih okužb delila ljutomerska županja Olga Karba, zanika.

»Navedbe, da ne upoštevamo navodil NIJZ, ne držijo,« ja zatrdil Nemec in dodal, da jih je v sredo obiskala epidemiologinja in pregledala vse ukrepe, ki jih izvajajo v domu. Pri tem po njegovih besedah ni ugotovila nepravilnosti.
Varovancev nismo mogli preseliti, saj smo šele v sredo sprejeli načrt selitve, sicer pa smo že od petka iskali primeren prostor za to, a ga žal nismo uspeli najti, je pojasnil Nemec.

Na očitek o razdeljevanju malic pa je odgovoril, da so jih prenehali deliti zunanjim odjemalcem, bil je le primer, ko je ena oseba na to pozabila in jo je prišla iskat, vendar je ni dobila.

Svojci imajo možnost, da varovance pokličejo po telefonu, je še spomnil Nemec, o odvzemu brisov vodilnim v domu pa je dejal, da jih niso jemali, ker v zadnjem času niso imeli stikov s stanovalci. Prednostno sicer testirajo stanovalce in zaposlene, ki so bili z njimi v stiku.