Novinar RTV kršil poklicni kodeks

»Afera Ultra« je svoj medijski epilog doživela tudi na Novinarskem častnem razsodišču. V razsodbi je presodilo, da je Hlebš večkrat kršil novinarski kodeks, ker ni preveril točnosti informacij, ki jih je objavil.

Objavljeno
11. november 2009 10.04
Mario Belovič
Mario Belovič
Ljubljana - »Afera Ultra« je svoj medijski epilog doživela tudi na Novinarskem častnem razsodišču (NČR). To je konec oktobra končalo oba postopka, ki sta jih proti Rosviti Pesek, Mateju Hlebšu in Borutu Jancu (vsi RTV Slovenija) sprožila predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič ter podjetje Ultra iz Zagorja. V razsodbi, objavljeni na spletu, je presodilo, da je Hlebš večkrat kršil novinarski kodeks, ker ni preveril točnosti informacij, ki jih je objavil, Peskova in Janc pa pri svojem delu kodeksa nista kršila.

Odgovorni iz podjetja Ultra so Hlebšu in Jancu med drugim očitali, da sta 28. in 29. maja v oddaji Odmevi nacionalne televizije objavili netočno lastniško strukturo Ultre in da teh informacij nista preverila ne pri Ultri ne v javno dostopnem sodnem registru (AJPES), Peskovi pa, da je izrekla več netočnosti v napovedi prvega prispevka, v nadaljevanju oddaje pa je povedala, da je bila večina kreditov Ultre pri NLB nezavarovana. Golobič je proti Hlebšu in Jancu sprožil postopek tudi zato, ker po njegovem pri pristojnih organih NLB, pri Ultri ali pri njem nista preverila podatkov iz anonimno pridobljene dokumentacije iz NLB, kljub temu sta jih uporabljala v trdilni obliki. Matej Hlebš je v odgovoru razsodišču zatrjeval, da ga doslej ni še nihče prepričal, da je anonimno pridobljeni dokument NLB ponarejen in da v njem omenjeni sporni krediti niso ustrezno zavarovani, saj na ta vprašanja od pristojnih, kljub prizadevanju, ni dobil odgovora.

 

Razsodišče se s tem ne strinja, saj, čeprav bi bilo oboje res - nespornih dokazov o tem za zdaj ni -, to ne more opravičiti napačnih in neutemeljenih Hlebševih navedb v Odmevih: da so bili krediti v času obeh prispevkov nezavarovani (NLB je dan po objavi prvega prispevka uradno zatrdila, da so bili zavarovani) in da sta bila v tem času Ultra in Hram Holding lastniško povezana, iz česar je Hlebš izpeljal lastniško povezavo ministra Golobiča (solastnika Ultre) in Ultre s podjetjem, ki je imelo sedež v singapurski davčni oazi.

 

Več v sredini tiskani izdaji Dela