Novinarka Dela ni kršila novinarskega kodeksa

Novinarsko častno razsodišče je odločilo, da Mojca Zabukovec ni kršila Kodeksa novinarjev Slovenije v primeru Uber.

Objavljeno
24. april 2017 17.25
reut*UBER TECH-LYFT/PROBE
De. P.
De. P.

Ljubljana − Novinarsko častno razsodišče, skupni organ Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije (NČR), je odločilo, da novinarka Mojca Zabukovec ni kršila 1., 2. in 3. člena Kodeksa novinarjev Slovenije. Matija Mesić, predstavnik podjetja Uber, je namreč na razsodišče vložil pritožbo proti Mojci Zabukovec, avtorici prispevka »Hrvaška obrtna zbornica vložila tožbo proti Uberju«, ki je bil 2. februarja letos objavljen na spletnem portalu Delo.si.

»Mojca Zabukovec je v svojem kratkem prispevku spletnega Dela z naslovom Hrvaška obrtna zbornica vložila tožbo proti Uberju zapisala le znana in preverjena dejstva o podjetju Uber. Podatkov za svoj članek ni črpala le od podjetja Uber, ampak jih je imela še kar nekaj na voljo, tudi od drugih verodostojnih virov,« je v obrazložitvi zapisalo NČR.

Razsodišče meni, da novinarka z zapisom, da Evropsko sodišče odloča o tem, ali je Uber digitalna platforma ali zaposlovalec, in ne prevoznik, kar bi bilo pravilno po mnenju pritožnika, ni kršila 1. člena kodeksa. Kakšen je oziroma bo njihov pravi status, da bo ugotovilo sodišče. Če se bo pokazalo, da ima tudi status prevoznega podjetja, bo moral spoštovati lokalno zakonodajo države, kjer bo posloval. To pa vsekakor vključuje tudi vse ustrezne delovnopravne obveznosti do voznikov, česar zdaj ni počel, je v obrazložitvi zapisalo NČR.

Razsodišče v skladu s svojo prakso nekorektnost ugotavlja le v povezavi z osebno žaljivostjo, novinarka pa v prispevku ni bila osebno žaljiva, zato ni kršila 2. člena kodeksa.

Pritožnik v pritožbi ni navedel, katere trditve v članku naj bi bile po njegovem hude obtožbe, na katere bi morala novinarka poiskati njegov odziv, zato NČR v besedilu ni prepoznalo kršitve 3. člena kodeksa.

Kljub temu pa razsodišče kot sporno ocenjuje prakso, ko novinarji pošiljajo vprašanja, ne da bi postavili razumni rok za odgovor.