Novinarski združenji ne soglašata z novelo o zdravstvenem varstvu

Društvo novinarjev Slovenije in novinarski sindikat se ne strinjata s predlaganimi spremembami zakona o zdravstvenem varstvu, posebno glede plačevanja prispevkov samozaposlenih novinarjev.

Objavljeno
08. marec 2007 17.15
Na dan volitev brez novic?
Ljubljana - Društvo novinarjev Slovenije (DNS) in Sindikat novinarjev Slovenije (SNS) sta v današnjem sporočilu za javnost zapisala, da se po pregledu novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju s predlaganimi spremembami 51. in 62. člena ne strinjata. DNS in SNS se zdita sporna predvsem termin "doseženi dohodek" ter plačevanje prispevkov samozaposlenih novinarjev.

Novinarski organizaciji menita, da je potrebno v noveli natančno opredeliti, kaj pomeni izraz doseženi dohodek. Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju namreč uporablja izraz doseženi dobiček zavarovanca, v katerem pa niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, so zapisali v sporočilu.

V DNS in SNS se sicer strinjajo s tretjim odstavkom 51. člena, ki določa, da je za zavarovance, katerih doseženi dohodek v preteklem letu ne presega 7500 evrov, zavarovalna osnova minimalna plača v minulem letu. Po izračunih naj bi takšno določilo celo izboljšalo položaj samozaposlenih, so poudarili v DNS in SNS.

V novinarskih združenjih še opozarjajo, da samozaposleni plačujejo prispevke za delodajalce in zavarovance, medtem ko redno zaposleni plačujejo le prispevke za zavarovance. Ocenjujejo, da sta dve tretjini samostojnih novinarjev "zaradi zaposlovalne politike medijev v tem statusu prisilno, ter da njihov dohodek ne dosega dohodka redno zaposlenih". Poleg tega večina samostojnih novinarjev nima plačanega dopusta, prehrane in prevoza na delo, kot tudi ne prejema regresa ali božičnice, so še opozorili.

Poleg tega še menijo, da je plačevanje prispevkov za zdravstveno zavarovanje za avtorske in podjemne pogodbe v višini 5,35 odstotka izplačila nesprejemljivo. Sprašujejo se, ali bodo takšen prispevek plačevali tudi samostojni novinarji, ki pretežni del dohodka ustvarijo z opravljanjem dejavnosti. Skladno s tem ti že plačujejo prispevke za socialno varnost, so še zapisali v sporočilu.
Predstavniki DNS in SNS še menijo, da se do uveljavitve posebnega zakona ne uveljavlja dodatnih davčnih nadomestkov ter da se spremembe zakonodaje izpeljejo skladno in skupaj z napovedanimi spremembami v pokojninski zakonodaji oz. zakonom o prispevkih za socialno varnost.