Novo mesto s tožbo proti visoki najemnini

Občina bi razveljavila pogodbo, lastnik prostorov terja plačilo zapadlih terjatev

Objavljeno
29. januar 2014 23.45
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Novomeška občina je na osnovi decembrske odločitve mestnega sveta na novomeško sodišče zdaj vložila tožbo za razveljavitev pogodbe s Protektom Dolenjska o najemu prostorov za RIC. Presenečeni lastnik prostorov občini grozi z izvršbo za poplačilo zapadlih terjatev.

Novomeški Razvojno izobraževalni center (RIC) se je preselil v zdajšnje prostore na Topliški cesti iz Bršljina pred dobrima dvema letoma. Njihov najem vseskozi razburja predvsem novomeško opozicijo.

Podžupanja Mojca Špec Potočar, ki v času bolniške odsotnosti nadomešča župana Alojzija Muhiča, podpisnika najemne pogodbe, je potrdila, da občina ob sklenitvi pogodbe ni imela prostorov za RIC niti sredstev za nakup. Vse ponudbe morebitnih najemodajalcev so temeljito proučili in kot edina možna rešitev je bil najem sedanjih prostorov.

Opozicija vseskozi opozarja, da je podpisana pogodba o najemu prostorov za občino škodljiva. V 20 letih bi jo stala okoli 30 milijonov evrov, kar je za vse neverjetna številka.

Novomeški župan Alojzij Muhič se je po decembrski seji občinskega sveta večkrat sestal z direktorjem Protekta Dolenjska Mitjo Bradačem, da vi znižal najemnino. Lastnik je bil pripravljen popustiti za petino, kar pa je bilo za občino premalo in se je odločila za sprembo najemne pogodbe po sodni poti. Ta bo še zanimiva. Lastnik prostorov zaradi vložitve tožbe ni več pripravljen na popust, pričakuje pa tudi takojšnje plačilo lanske še neplačane najemnine.