Novo rojstvo Kanina že sredi decembra

Denar zagotovljen, izvajalec del izbran, manjka še upravljavec, ki očitno ne bo iz Slovenije.

Objavljeno
04. avgust 2015 19.57
kanin
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Bovec – Bovška občina je s podpisom pogodbe sanacijska dela na žičniški infrastrukturi propadlega kaninskega smučišča prepustila podjetju Dr. Duhovnik. Za dela bo namenila 4,65 milijona evrov, medtem ko je država v ta namen rezervirala 5,7 milijona. Strokovnjaki obljubljajo zaključek del konec novembra, sredi decembra pa z občino pričakujejo prve smučarje.

Dr. Duhovnik, v lasti Jožeta Duhovnika, je bilo edino podjetje, ki se je prijavilo na občinski razpis za izvajalca del. Razplet je bil pričakovan, saj je družba lani na povabilo lokalne skupnosti podrobno pregledala stanje na smučišču, pripravila načrt obnove in ocenila stroške. Medtem je občina po stečaju upravljavca ATC Kanin od upnikov pridobila lastništvo nad napravami, kar je bil pogoj za državno pomoč. Začetek obnove je bil optimistično sprva načrtovan za spomladi, vendar so se postopki zavlekli. »To je bilo mukotrpno delo. Stvari so se zapletale, toda danes s Kaninom vendarle začenjamo na novo. S pogodbo bomo Bovcu vrnili zimsko sezono. Okolje se že pozitivno odziva – Hotel Kanin ima novega lastnika, tudi za mladinski hotel že imamo ponudbo,« je bil zadovoljen župan Valter Mlekuž.

Nadgradnja varnostnega sistema

Občina v času birokratskih zapletov in pogajanj ni sedela križem rok. Medtem ko je tudi proizvajalec žičniške opreme Poma dvakrat na teren poslal svoje inženirje, je gradbenikom uspelo zagotoviti dostope do objektov. »Začetek del smo načrtovali maja, zdaj pa smo avgusta. Ključni pogoj za pravočasno dokončanje del je v hitrem dostopu, da ne bi imeli kakšnih logističnih težav. Obnovili bomo vse naprave, ki so medtem izgubile status žičniških naprav. Zato bodo podvržene zelo podrobnemu pregledu, ki bo temeljitejši od običajnih, ko naprave delujejo,« je povedal Jože Duhovnik in dodal, da bodo nadgradili varnostni sistem, ki je januarja pred dvema letoma odpovedal. »Sanirali bomo po najvišjih evropskih standardih in zagotovili zanesljivo obratovanje. Zamenjali bomo vse poškodovane in utrujene dele naprav. Računamo, da bomo pravočasno dobili vsa obratovalna dovoljenja.«

Na terenu je bilo že danes 21 delavcev, Duhovnik pa pričakuje, da bo Kanin kmalu postal mravljišče približno stotih delavcev in podizvajalcev.

Najprej bo prišla na vrsto krožnokabinska žičnica, nato štirisedežnica Prevala, ki je edina naprava mlajšega datuma, trisedežnica Skripi in nazadnje dvosedežnica Graben. Zaradi pomanjkanja časa bo restavracija na gori deležna le nekaj lepotnih popravkov. Iz njene kuhinje se vsaj na začetku še ne bo kadilo, bo pa poskrbljeno za ostalo infrastrukturo, ki jo smučar potrebuje poleg belih strmin – vključno z brezžičnim internetnim signalom. Ne glede na morebitne zaplete je zaključek del predviden konec novembra, sredi naslednjega meseca pa da bo smučišče vnovič zaživelo.

Proizvajalec Poma sicer pričakuje presenečenja, vendar obljublja, da lahko katere koli rezervne dele dobavi v predvidenem roku. »Vse bomo dobavljali sproti, od stebra do stebra. Velik zalogaj bo dobava električnih krmilnikov, ki so bili ukradeni. To bo tudi velik strošek, po drugi strani pa bodo naprave nove,« je predvidel predstavnik Pome Alain Furlani.

Z Italijani po evropski denar?

Medtem mora občina najti še upravljavca smučišča, ki ga bo iskala z razpisom. K pohorski rešitvi z javnim podjetjem se v Bovcu ne nagibajo, najverjetneje pa bo smučišče vodil nekdo iz tujine. »Skoraj vsa slovenska smučišča iščejo upravljavca, primernega kandidata pa pri nas tudi ne poznam. Z občinskim lastništvom smo se približali evropskemu modelu in prepričani smo, da bomo lahko izbirali med najboljšimi kandidati. Karte so pripravljene za resne tuje partnerje,« je optimističen predsednik občinske komisije za obnovo Kanina Danijel Krivec. Ali ima v mislih ruski Ilev Inženiring ali andorski PGI Management, ki se pogosto omenjata v povezavi s Kaninom, ni želel špekulirati. Družbe Promotur, ki upravlja smučišče na italijanski strani gore, tudi ni omenil, pravi pa, da bi skupaj z Italijani lahko poskušali pridobiti evropski denar za celovito obnovo Kanina, kar je dolgoročni bovški cilj. »V interesu obojih je, da bi skupaj odšli v Bruselj. Če bo jutri na voljo denimo 50 milijonov evrov, bomo pripravljeni,« je zatrdil Krivec.