Novo upanje zdaj Avstrijci

Terme Mislinjska Dobrava: Po več letih iskanja investitorja in porabljenih dveh milijonih evrov občina v spremembo idejne zasnove.

Objavljeno
10. oktober 2013 14.30
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Velikopotezne načrte za slovenjgraške terme, za katere je občina doslej porabila že okrog dva milijona evrov, nameravajo zdaj spremeniti in prilagoditi željam potencialnih investitorjev. Občina v štirih letih ni našla še nobenega, zdaj pa se pogovarjajo z avstrijsko hotelsko družbo Jufa. Občina bi najprej sama zgradila kopališče.

»Gradnja kopalne infrastrukture bo zagotovo del prihodnjih občinskih projektov,« zagotavlja župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas. Z denarjem iz proračuna in evropskimi viri načrtujejo na zemljišču za terme zgraditi naravno kopalno jezero ali podobno kopališče, vendar za to konkretnih načrtov še nimajo, nato pa nameravajo na tej osnovi pridobiti zasebnega investitorja, ki bi nadgradil ponudbo. Čeprav je občina leta 2006 že dala izdelati 144.000 evrov vreden idejni projekt, ga zdaj po županovih besedah ne morejo ponuditi investitorjem, »saj so se razmere spremenile«. Zano namearva občina zanj izdelali novo idejno zasnovo.

Za sodelovanje pri projektu se že nekaj mesecev pogovarjajo z avstrijsko hotelsko družbo Jufa. »Verjetno bomo skupaj projektirali, nato pa se bodo oni odločili ali bodo sodelovali. Gotovo pa bodo z nekim projektom prišli v Slovenijo, za zdaj je to Slovenj Gradec,« je povedal Čas.

Doslej občina z nobenim od morebitnih investitorjev projekta ni premaknila z mrtve točke. Za gradnjo term, ki bi po projektantski oceni stale 30 milijonov evrov, v prvi fazi (hotel in bazen) pa 15 milijonov, so se nazadnje zanimali Kitajci, ki pa so hotelii graditi s svojimi delavci in tehnologijo, za poroka za vračanje svojega vložka pa so želeli občino, ne pa bodočega najemnika. Zgrajen termalni kompleks bi občina namreč oddala v najem in upravljanje, za kar so se v začetku zanimale Terme Olimia, Terme Čatež in skupina Sava. Pred Kitajci so se pogovarjali tudi z Arabci, ki so želeli terme zgraditi za lastne potrebe, pa z Rusi, Nemci, Angleži in nekaj slovenskimi družbami, po neuspešnem iskanju enega samega partnerja pa razpisali konzorcij, v katerem bi lahko sodelovalo več družbenikov. Na razpis se ni prijavil nihče.

V bodoče turistično območje Dobrava bi lahko vključili tudi osem hektarov stavbnih zemljišč nekdanjega odlagališča komunalnih odpadkov. »Ko bo sanacija končana, bomo šli v revitalizacijo zemljišč, kar je lahko tudi priložnost za turistično območje, ena od možnosti je gradnja konjeniškega centra,« napoveduje Čas. Projekt sanacije odlagališča je v pripravi in je vreden 1,8 milijona evrov, kdaj se bodo sanacije lahko tudi lotili, pa še ni janso. »Če bi zanj dobili denar evropskega regionalnega sklada, bi ga lahko izpeljali že prihodnje leto. Drugih virov zajn nimamo,« pravi župan.