Novo združenje upokojenskih sindikatov

Nova upokojenska organizacija pa bi lahko pomenila tudi novega sogovornika vladi v pogajanjih za pokojninsko reformo.

Objavljeno
18. september 2012 22.24
K. Š., notranja politika
K. Š., notranja politika
Ljubljana – Danes bo potekal ustanovni kongres Zveze sindikatov upokojencev Slovenije. Očitno bo v Sloveniji nastalo še eno sindikalno združenje upokojencev, v katerem bodo za zdaj štirje sindikati. Kako močna bo njihova baza, ostaja neznanka; včlanjevanje še poteka.

V novo zvezo se bodo povezali Sindikat upokojenih gospodarstvenikov, Sindikat upokojencev in invalidov, Sindikat upokojenih delavcev prometa in zvez ter Sindikat upokojenih veteranov Slovenije. Koordinacijo med štirimi upokojenskimi sindikati je prevzel Slavko Kmetič.

Upokojeni strojevodja Kmetič je trenutno član Programskega sveta RTV Slovenija in član predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, znan pa je tudi kot dolgoletni delavski direktor Slovenskih železnic in nekdanji predsednik Sindikata strojnega osebja Slovenije in Istre, vodil pa je tudi Konfederacijo novih sindikatov Slovenije in se že dolgo tega vključil v SDS ter bil na prvih demokratičnih volitvah tudi izvoljen za poslanca.

In zakaj združevanje upokojencev v novo zvezo, glede na to, da imajo upokojenci že zdaj močno zaledje vsaj v Sindikatu upokojencev Slovenije pri ZSSS ali pa v Sindikatu upokojencev KS90? »Mi se bomo pri sprejemanju pokojninske zakonodaje zavzemali za pravice upokojencev, ki so vse življenje delali in plačevali pokojninske prispevke, tako da bodo lahko ohranili dostojno življenje,« nam je včeraj dejal Kmetič.

Nova upokojenska organizacija pa bi lahko pomenila tudi novega sogovornika vladi v pogajanjih za pokojninsko reformo. V preostalih reprezentativnih upokojenskih sindikatih po naših informacijah z nastankom nove zveze niso seznanjeni.