Novoletne prireditve v Novi Gorici letos drugačne, a bogate

Prvič bo mogoče obiskati knjižni sejem, pripravljajo pa tudi kulinarična doživetja, ognjeno predstavo in umetniško tržnico.

Objavljeno
01. december 2015 17.32
Katja Željan
Katja Željan

Nova Gorica - S prižigom novoletnih lučk in odprtjem drsališča se v petek začenja praznično dogajanje v centru Nove Gorice, ki bo trajalo vse do 10. januarja. Letos bo nekoliko drugačno, saj bodo za okrasitev mesta poskrbeli tudi najmlajši iz solkanskega vrtca, v ta namen pa uporabili odpadne materiale.

»Okrasitev mesta bo prav posebna zgodba letošnjih novoletnih prireditev, h kateri smo povabili najmlajše,« pravi novogoriška podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin. Po besedah Heidi Jakopič, pomočnice ravnatelja osnovne šole Solkan, bodo otroci okrasili tako novoletna drevesca na Bevkovem trgu kot lesene hišice, v katerih bodo predvsem domači obrtniki in podjetniki mimoidočim ponujali svoje izdelke. Letos se jim bodo s kulinaričnimi doživetji pridružili tudi ponudniki kulinaričnih dobrot in vinarji. Med letošnjimi Dnevi slovenskega turizma so namreč v Novi Gorici prvič poskusili organizirati takšen kulinarični dogodek, odziv ponudnikov in obiskovalcev pa je bil odličen, zato so odločili, da dogodek organizirajo tudi v času novoletnih prireditev in predstavijo bogato kulinarično ponudbo.

Novost letošnjega prazničnega decembra v Novi gorici bo brez dvoma tudi prvi knjižni sejem Knjige pod jelkami, ki ga na Bevkovem trgu med 15. in 22. decembrom pripravlja Društvo humanistov Goriške. Kot je povedal Blaž Kosovel iz omenjenega društva, se je na ponudbo odzvalo enajst založnikov, ki bodo ponujali knjige za vse generacije in okuse. »Takšen dogodek je v Novi Gorici manjkal, zato upam, da ne bo ostal enkratna prireditev,« poudarja Kosovel. Prav knjižni sejmi naj bi v Novi Gorici postali stalna ponudba, od odziva obiskovalcev pa bo odvisno, ali ga bodo pripravili celo večkrat v letu ali le v prednovoletnem času. Tudi sicer se bodo prireditve dogajale predvsem na Bevkovem trgu sredi Nove Gorice, izjema bo le dogajanje na zadnja dva dni v letu. ki ga bodo razširili še na prostor pred novogoriško občino in v ta namen zaprli del ulice v centru mesta.

Silvestrovanje na prostem vsako leto pritegne veliko obiskovalcev in tudi letos računajo organizatorji na dober obisk. Obiskovalce bodo namreč na najdaljšo noč v letu zabavali Kalamari, Klub Miks & Eva, skupina Ne me jugat in Rudi Bučar. Ognjemeta ne bo, saj bo občina denar, ki bi ga sicer porabila zanj, namenila v dobrodelne namene. Novogoriška občina bo sicer za letošnji program novoletnih prireditev namenila 70.000 evrov, dodatnih 25.000 evrov pa bodo porabili za okrasitev mesta in drsališče.