Novomeška Kandijska cesta bo spet odprta za kolesarje

Pravo kolesarsko stezo bodo nadomestile talne oznake in prometni znaki

Objavljeno
10. maj 2014 00.33
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Če bo vreme lepo, bodo v Novem mestu v ponedeljek začeli z urejanjem Kandijske ceste za kolesarje. Na približno kilometer dolgi cesti, po kateri je najbližji dostop z desnega brega Krke v mestno središče, so jim prepovedali vožnjo po lanski prenovi ceste.

Ena najpomembnejših in prometnih novomeških cest, po kateri pelje tudi več kot 16.000 vozil dnevno (povprečje je 5000 vozil), je bila pred prenovo dostopna kolesarjem. Ker zaradi pomanjkanja prostora na večjem delu ceste niso mogli urediti višinsko ločene kolesarske steze, ki jo zahteva pravilnik o projektiranju cest za ceste z več kot 7500 vozili na dan, so preprosto postavili znake o prepovedi vožnje za kolesarje. Prekrškarje bi policisti lahko oglobili s160 evri.

Novomeščanov, ki za vožnjo na delo, po vsakodnevnih opravkih ali za rekreacijo uporabljajo kolo, ni tako veliko kot v večjih slovenskih mestih, jih je pa kar nekaj. »Iz Žabje vasi je do centra mesta 700 metrov. Po prepovedi vožnje po Kandijski cesti se mi je pot preko Ločne šestkrat podaljšala,« je povedal Boštjan Pucelj iz novoustanovljene Novomeške kolesarske mreže. Botrovala ji je prav težava s Kandijsko cesto, Novo mesto pa se nasploh ne more pohvaliti z urejenostjo kolesarskih stez.

Za Kandijsko cesto sta mestna občina in DRSC po pol leta le našla sprejemljivo rešitev. Gre za sistem »sharrow«, po katerem bodo pravo kolesarsko stezo nadomestili s talnimi označbami na cestišču in prometnimi znaki, ki bodo voznike opozarjali na kolesarje na vozišču kot enakopravne udeležence v prometu. Rešitev, do katere so se v Novem mestu komaj dokopali po ogorčenju kolesarjev, imajo v več slovenskih mestih in v razvitejših evropskih državah, skupen prostor za motorni promet in kolesarje, ki je označen z vpadljivimi talnimi označbami, pa po izkušnjah drugje prispeva k umirjanju motornega prometa.