Novomeški velodrom je končno občinski

Ministrstvo za obrambo in novomeška občina sta po 15 letih zapletov opravili brezplačno menjavo zemljišč

Objavljeno
20. september 2013 18.34
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Minister za obrambo Roman Jakič in novomeški župan Alojzij Muhič sta s podpisom pogodbe o prenosu zemljišč v Češči vasi, na katerih stoji velodrom, na novomeško občino, in občinskih zemljišč znotraj vojašnice v Bršljinu na ministrstvo za obrambo po nekaj mesecih uredila zemljiškoknjižne odnose, ki so jih prej neuspešno urejali petnajst let.

Ministrstvo je na občino brezplačno preneslo 20.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, občina pa na ministrstvo 22.680 kvadratov. Po oceni GURS je prvo vredno 276.000 evrov, drugo pa 15.655 evrov. Minister Jakič je poudaril, da ne gre za denar, ampak razvojni potencial: za šport in rekreacijo v novomeški občini je to območje velodroma v Češči vasi, ki je tudi v nacionalnem interesu, za obrambno ministrstvo pa novomeška Vojašnica Franca Uršiča.

Velodrom, ki je bil zgrajen leta 1996 za mladinsko svetovno prvenstvo, zaradi dotrajanosti že leto dni ni v uporabi. Po obnovi nosilne konstrukcije in kolesarske steze - dela, za katera je novomeška občina letos namenila 100.000 evrov, se začenjajo v ponedeljek - bodo na velodromu spet lahko treningi in tekmovanja za kolesarje iz vse Evrope, kjer je malo podobnih centrov.

Novomeški velodrom si je na razpisu Olimpijskega komiteja Slovenije pridobil status nacionalnega centra za kolesarstvo. Na novomeški občini in v Kolesarskem klubu Adria Mobil, ki je upravljalec objekta, si zanj želijo tudi status olimpijskega centra za kolesarstvo in atletiko, ko bodo izpolnjeni pogoji.

Občina ima že pripravljene vse dokumente, vključno z gradbenim dovoljenjem, za pokritje velodroma v večnamensko dvorano, v kateri bo prostor za kolesarstvo, atletiko in druge športe ter za turistične, gospodarske in kulturne prireditve. Vire financiranja za 12 milijonov evrov vreden projekt pa še iščejo.

Župan Alojzij Muhič je povedal, da so odprte vse možnosti, tudi zasebno-javnega partnerstva. V pripravah na zdajšnje evropsko prvenstvo v košarki pri zagotovitvi virov financiranja za gradnjo športne dvorane novomeška obnčina ni bila uspešna, zato je morala odpovedati sodelovanje z gostitvijo ene od predtekmovalnih skupin.