NSKS za ukrepanje proti Haiderju

Narodni svet koroških Slovencev po zadnjih napadih Jörga Haiderja v zvezi z dvojezičnimi krajevnimi tablami pričakuje ministrsko obtožbo in odstop Haiderja z mesta deželnega glavarja.

Objavljeno
04. januar 2007 16.40
Deželni glavar na avstrijskem Koroškem Jörg Haider
Celovec - Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) je po zadnjih napadih deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja v zvezi z dvojezičnimi krajevnimi tablami izrazil pričakovanje, da bodo socialdemokrati (SPÖ) in ljudska stranka (ÖVP) učinkovito ukrepali z ministrsko obtožbo, kar bi imelo za posledico odstop Haiderja z mesta deželnega glavarja. Obenem je NSKS odločno zavrnil tudi Haiderjeve zadnje napade na krškega škofa Aloisa Schwarza, še piše v izjavi za javnost NSKS.

Kot je zapisal NSKS, bi morali Haiderjevi najnovejši "izpadi" na račun dvojezičnih napisov, pravne države, predsednika avstrijskega ustavnega sodišča Karla Korineka , podpredsednika NSKS Rudija Vouka ter krškega škofa Schwarza "vse odgovorne politične predstavnike na Koroškem in na zvezni ravni končno zdramiti in jih pripraviti do tega, da bi se jasno opredelili proti deželnemu glavarju in njegovi stranki."

Ti izpadi naj bi namreč bili izraz politične miselnosti, "ki se omejuje le še na hujskanje proti drugače mislečim in na žaljivo obrekovanje vseh tistih, ki se zavzemajo za enakopravnost slovenske narodne skupnosti in spoštovanje razsodb ustavnega sodišča," ocenjuje NSKS. Pri tem med drugim opozarja na Haiderjev slogan iz lanskega volilnega boja "Koroška bo enojezična" oziroma na izjavo Haiderjevega tiskovnega predstavnika in podpredsednika Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) Stefana Petznerja , da je ime predsednika ustavnega sodišča Korineka "sinonim za pravni drek".

Nacionalsocialistična terminologija

Haiderjev namestnik na položaju deželnega glavarja in deželni referent za promet Gerhard Dörfler pa naj bi se z izjavo, da je "pravna država eno, drugo pa je zdravo ljudsko občutje," poslužil celo nacionalsocialistične terminologije.

NSKS zato od SPÖ in ÖVP pričakuje "učinkovito ukrepanje" proti Haiderju. Obenem obe stranki poziva, da podpreta podpredsednika NSKS Vouka, ki naj bi zato, ker se zavzema za pravice slovenske manjšine v okviru možnosti pravne države, bil izpostavljen hujskanju.

NSKS prav tako zavrača Haiderjeve napade na krškega škofa Schwarza, kajti "za razliko do Haiderja se cerkev trudi za enakopravno sožitje in spoštovanje temeljnih pravil evropske civilizacije," piše NSKS v izjavi za javnost.

Haider zavrnil škofov poziv

Schwarz je med bogoslužjem konec lanskega leta pozval h končanju "sramotne igre zaradi postavitve dvojezičnih krajevnih tabel" ter k spoštovanju in upoštevanju "demokratično legitimiranih ustanov pravne države." Haider je v sredo ostro zavrnil škofov poziv in zapisal, da kot deželni glavar in katoličan obžaluje škofovo enostransko držo, ki naj bi se "postavil na stran kršiteljev prava, ki zaradi nacionalističnega fanatizma želijo ogroziti socialni mir na Koroškem."

Proti Haiderjevim izjavim so se danes izrekli tudi v SPÖ na avstrijskem Koroškem. Med drugimi je deželni svetnik Reinhart Rohr obsodil Haiderjeve "verbalne izpade" in ocenil, da gre za "nezaslišan napad", če se škofa in cerkev primerja s kršitelji prava.