„Nučič žaljiv do poslancev in ne pozna zakonov“

V poslanski skupini SDS menijo, da se je namestnik guvernerja Banke Slovenije Samo Nučič v odzivih na vprašanja o poslovanju podružnic NLB v tujini odzval arogantno, cinično in žaljivo do DZ.

Objavljeno
08. marec 2007 15.50
Jože Tanko
Ljubljana - Namestnik guvernerja Banke Slovenije Samo Nučič je z odzivi na vprašanja, ki jih je SDS o poslovanju podružnic Nove Ljubljanske banke (NLB) v tujini zastavila vladi, aroganten, ciničen in žaljiv do DZ, je na današnji novinarski konferenci ocenil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. "Nučič je napadel poslance, ker opravljajo svoje delo, ne priznava pa zakonske obveznosti banke do DZ, ki jih nalaga zakon o Banki Slovenije v delu, ki govori o poročanju DZ," je poudaril Tanko.

Ker poslanci drugim inštitucijam po poslovniku vprašanj ne morejo zastavljati, so jih postavili vladi, je dejal Tanko in dodal: "Če se je Nučič že odzval na vprašanja, bi pričakovali konkretne odgovore."

Nučiču očita, da ne pozna ali pa ne pozna dovolj zakona o Banki Slovenije, ki banki nalaga, da o svojem delu poroča DZ najmanj polletno. "V nobenem zakonu pa ni prepovedano DZ poročati o podrobnih ugotovitvah nadzora, ki ga izvaja Banka Slovenije. Še več, to je njihova dolžnost," je bil kritičen.

Ob tem je opozoril, da v letnem poročilu centralne banke za 2004 ni govora o nadzoru delovanja bančnega sistema, na kar se nanaša del vprašanj SDS vladi. Tanko iz tega sklepa, da banka, ali ni opravila nadzora ali je bil nadzor pomanjkljiv ali pa nadzor je, a banka ščiti kršitelje. Če je res slednje, se Tanko sprašuje, ali banka meni, da so kršitve v bančnem sistemu del nacionalnega interesa.

Nučiča sprašuje, kdo je zadolžen za nadzor nad bančnim sistemom znotraj centralne banke in kako lahko eden izmed funkcionarjev banke objektivno izvaja nadzor nad Probanko, v kateri je direktorica njegova žena.

Za člane sveta banke ne veljajo določbe zakona o preprečevanju korupcije

Skrbi ga tudi določilo zakona o Banki Slovenije, ki določa, da za člane sveta banke ne veljajo določbe zakona o preprečevanju korupcije. Zakon je sicer predviden za noveliranje, in temu določilu nameravajo v stranki posvetiti posebno pozornost, je dejal Tanko.

SDS vladi postavlja še dodatna vprašanja o zakonitosti poslovanja NLB, in sicer v zvezi z osebami, ki so bile obsojene v aferi nezakonitega kreditiranja Satex. Eden izmed obsojenih je bil tudi Borut Rataj, danes direktor izpostave NLB v Mariboru, v obdobju izbruha afere pa je direktor sektorja za poslovanje z občani v Novi kreditni banki Maribor.

Vlado Dimitrij Kovačič (SDS) tako sprašuje, kako je mogoče, da Banka Slovenije dovoli, da Rataj opravlja to funkcijo in na tem območju in ali bo vlada preko nadzornega sveta NLB terjala odgovornost vodilnih v upravi NLB zaradi takšnega očitno močno spornega kadrovanja.

Spomnimo, da so štirje poslanci SDS (Jože Tanko, Jožef Jerovšek, Branko Grims in Rudolf Petan) 23. februarja vladi poslali 13 poslanskih vprašanj o poslovanju podružnic NLB v tujini. Vlado pozivajo, da od guvernerja Banke Slovenije pridobi odgovore na njihova vprašanja, a SDS odgovorov še ni prejela, je dejal Tanko.

Svet Banke Slovenije je v sredo sprejel odgovore na vprašanja poslancev, ki jih bo posredoval DZ in ministrstvu za finance. "Vprašanja so nenavadna, ker bi domnevali, da poslanci poznajo zakone, ki jih sprejemajo," je na sredini predstavitvi odgovorov povedal Nučič. Izrazil je pričakovanje, da bi postavili vprašanja, na katere bi banka lahko v skladu z zakonom odgovorila.