Nujna pomoč bo na enem mestu

Gradnja nove novomeške urgence bo končana do konca avgusta 2015.

Objavljeno
14. november 2014 09.12
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - V parku pred stavbo novomeške kirurgije so delavci idrijskega Kolektor Kolinga s podizvajalci začeli podirati drevje in pripravljajo teren za gradnjo urgentnega centra. Med zadnjimi v državi bo končan do začetka prihodnje jeseni.

Nov novomeški urgentni center je eden od desetih, ki bodo postavljeni z večinskim deležem evropskega denarja. Prvi je v začetku tega tedna začel delo v Brežicah, gradnja novogoriškega še ni stekla, preostali bodo po podatkih ministrstva za zdravje končani med letošnjim decembrom in oktobrom v prihodnjem letu, zadnja dva v Izoli in Novem mestu. Novomeška naložba je vredna malo več kot šest milijonov evrov, od katerih so štirje milijoni evropskega denarja, milijon bo prispevala država, malo več kot milijon pa novomeška bolnišnica.

Naložba po besedah direktorice Splošne bolnišnice Novo mesto Mire Retelj prinaša pomembno pridobitev za okoli 150.000. Bolniki bodo v sodobno opremljenem urgentnem centru deležni hitre in celovite obravnave zdravnikov različnih specialnosti na enem mestu. Zdaj prehospitalna enota deluje v Zdravstvenem domu, kirurška urgenca v stavbi kirurgije, internistična urgenca pa v zelo slabih razmerah v več kot sto let stari stavbi interne.

Urgentni center bo urejene v kleti in pritličju prizidka kiruški stavbi novomeške bolnišnice. Za intenzivno terapijo kirurškega in internističnega oddelka v prvem nadstropju potreben milijon evrov še ni zagotovljen. Retljeva pa upa, da bo pravočasno, da bodo nadstropje zgradili hkrati z urgenco. Načrti o gradnji novega internega oddelka (z urgenco v pritličju), ki bi moral biti končan že pred petimi leti, so očitno za kar nekaj časa spet padli v vodo.

Z novim urgentnim centrom ne bo sprememb v ambulantah nujne medicinske pomoči v širši regiji. Izjema je Zdravstveni dom Novo mesto, ki ima prehospitalno enoto za takojšnji odhod na teren, za primer še enega nujnega klica pa ekipo v pripravljenosti, ki jo aktivirajo zelo hitro. »Za pravi urgentni center, ki bo v korist bolnikom, so najmanj tako kot prostori potrebni kadri in organizacija. Nihče ne pove, kako bo s to drugo urgenco, ki jo za malo denarja zdaj zagotavljamo mi. Bo potem tam čakala in delala višje stroške še ena ekipa ali bodo začeli hoditi na teren kirurgi?« je do načeloma velike pridobitve kritična direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto dr. Milena Kramar Zupan.