Nujna pomoč v Kočevju dobro leto v skladiščih

Nemogočih razmer za zdravnike in bolnike bo konec prihodnje poletje.

Objavljeno
04. maj 2017 20.44
Polona Vidič Hudobivnik
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Kočevje, Ljubljana – V kočevski občini je vse nared za začetek gradnje objekta za nujno medicinsko pomoč in delno obnovo dobrega pol stoletja starega zdravstvenega doma. Naložba bo občino stala 1,7 milijona evrov, 700.000 manj od projektantske vrednosti.

Nova urgenca bo za občane Kočevja, Osilnice in Kostela, kjer jih na površini 648 kvadratnih kilometrov živi približno 17.700, izjemnega pomena, saj bodo z njo dobili sodobno opremljene prostore. »V sedanjih delamo v izjemno težkih razmerah in v hudi prostorski stiski. Dostikrat se moramo znajti, kakor vemo in znamo, da delo teče kolikor toliko nemoteno,« je za Delo povedala direktorica kočevskega ZD Polona Vidič Hudobivnik. Reanimacijo, kirurško oskrbo, opazovalnico in dostop do ambulant bodo uredili tako, da bodo izboljšali komunikacijo med zdravstvenim osebjem. »Opazovalnica je ključnega pomena, saj bo bolnik po nekaj urah lahko odšel domov, ne da bi ga morali odpeljati na opazovanje v Ljubljano ali v Novo mesto kakor zdaj,« je povedala Hudobivnikova. Zaradi premajhnih in neustreznih prostorov otroci po njenem zdaj med infuzijo ne morejo ležati na posteljah, zato jih z reševalnim vozilom vozijo v 60 kilometrov oddaljeno Ljubljano ali v 50 kilometrov oddaljeno Novo mesto. V kako nemogočih razmerah delajo zdravniki, pove podatek, da zdaj v enem prostoru izvajajo oskrbo življenjsko ogroženih ljudi, male kirurške posege, kontinuirane infuzije in tudi inhalacije. Nova urgenca bo razdeljena na urgentni del, kamor bodo imela dostop samo reševalna vozila, in na neurgentni del, kamor se bodo bolniki pripeljali z osebnimi vozili in se sami zglasili pri triažni medicinski sestri.

Novi prostori najpozneje avgusta prihodnje leto

Danes sta kočevski župan Vladimir Prebilič in predstavnica cerkniškega gradbenega podjetja AS-Primus Maja Hribar podpisala pogodbo o gradnji, ki določa 31. avgust 2018 kot skrajni rok za predajo ključev objekta investitorju.

                                    Slovesen podpis pogodbe. Foto: Bojan Rajšek/Delo

 

Toda preden bodo zabrneli delovni stroji, čakata zdravstveno osebje izpraznitev prostorov nujne medicinske pomoči in selitev v bližnji objekt s skladišči, v lasti republiškega zavoda za blagovne rezerve. Prebilič upa, da bo država prispevala vsaj 300.000 evrov, vendar na ministrstvu za zdravje pravijo, da občina do denarja ni upravičena, saj je objekt v lasti občine. Toda Prebilič je prepričan, da bi država za vzpostavitev nadomestnih prostorov za urgentno službo morala prispevati vsaj 150.000 evrov, saj gre za t. i. interventno reševanje problemov, ki je v pristojnosti države, ministrstvo pa ima za takšne izredne dogodke zagotovljena finančna sredstva. Dobrih 150.000 evrov pa občina od države pričakuje še za nakup dela zdravstvene opreme.