Nuklearka drugič v dveh mesecih zaustavljena

Ponoči se je para nekontrolirano spuščala v okolico.

Objavljeno
21. april 2017 11.57
Krška nuklearka
Janoš Zore
Janoš Zore

Krško − Vsega dva meseca po zadnji nenačrtovani zaustavitvi jedrske elektrarne v Krškem, ko se je pokvaril eden izmed dveh regulacijskih ventilov, ki kontrolirata pretok napajalne vode v uparjalnik, je Nek danes znova v procesu zaustavitve. Ponoči se je namreč zaradi nepravilnega delovanja razbremenilnega ventila pare na nejedrskem delu elektrarne nekontrolirano spuščala para v okolje, kar je povzročilo v bližini objekta slišen hrup.

»Danes ponoči je ob stabilnem obratovanju Nuklearne elektrarne Krško na polni moči prišlo do motnje pri delovanju razbremenilnega ventila pare na enem od dveh dogrevalnikov pare in izločevalnikov vlage v klasičnem delu elektrarne. Pri tem se je v okolje sproščala para. Ob delnem zmanjšanju moči elektrarne se je ventil samodejno vrnil v želeni položaj,« so sporočili iz Krškega.

»Za korekcijo in ustrezno namestitev ventila bo potrebna kratkotrajna zaustavitev elektrarne, ki bo izvedena danes,« je dejal Stane Rožman, predsednik uprave Neka.

Medtem ko diagnostika vzroka za napako v delovanju ventila še poteka, so iz družbe sporočili, da bo za ustrezno nastavitev ventila potrebno temperaturo na ventilih znižati z običajnih 270 pod 60 stopinj Celzija. Ponovna priključitev elektrarne na omrežje je predvidena čez konec tedna.