NVO: Preprečevanje nasilja v družini ni dovolj učinkovito

Več nevladnih organizacij opozarja, da je sobotna družinska tragedija v Zdenski vasi še en pokazatelj neučinkovitost institucij, ki bi morale preprečevati pojave nasilja v družini.

Objavljeno
26. februar 2007 16.21
Proti nasilju za domačimi zidovi je treba ukrepati hitro in premišljeno
Ljubljana - Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja, Društvo za nenasilno komunikacijo in Društvo Ženska svetovalnica v današnjem sporočilu za javnost opozarjajo, da je sobotna družinska tragedija v Zdenski vasi samo še en pokazatelj neučinkovitosti institucij, ki bi morale preprečevati pojave nasilja v družini. "Obstoječi sistem pomoči je neučinkovit pri zaščiti žrtev nasilja in ne odgovarja njihovim potrebam," so v sporočilu zapisale omenjene nevladne organizacije (NVO).

Tragični dogodek v Zdenski vasi ponovno opozarja na dejstvo, da je za žensko ena od največjih nevarnosti trenutek, ko se odloči zapustiti povzročitelja nasilja. Ravno zaradi strahu pred partnerjevim maščevanjem se ženske tako poredkoma in težko odločijo, da bodo nasilno razmerje zapustile. Različne raziskave so pokazale, da so ženske, ki se odločijo zapustiti nasilnega partnerja pogosto žrtve težjih telesnih poškodb ali celo umorov, v 75 odstotkih primerov pa so pogosteje umorjene kot tiste ženske, ki ostajajo v razmerju z nasilnimi partnerji, so zapisali v omenjenih društvih.

Pomoči, ki je iščejo, zvečine ne dobijo

Že pred odhodom iz nasilnega razmerja ženske pogosto iščejo pomoč, ki pa je v večini primerov ne dobijo, opozarjajo v NVO. V praksi so tako poznani primeri, ko ženskam policisti povedo, da dokler se nasilno dejanje dejansko ne izvrši, zanje ne morejo storiti ničesar. Tudi socialne mreže žensk se pogosto zaradi morebitne ogroženosti ne želijo izpostavljati in tako ženske pogosto ostanejo "same na poti iz nasilja," so še opozorile NVO.

Problem pa predstavljajo tudi različne prakse obravnavanja primerov nasilja v družini, ki se kažejo tako med institucijami kot tudi znotraj posamezne institucije za zagotavljanje pomoči. Tako socialni delavci pogosto težko odločijo med pravico otroka do obeh staršev ter pravico otroka do varnosti in do kakovostnega starševstva. Podobno je tudi izrek ukrepa prepovedi približevanja pogosto odvisen od politike posamezne policijske postaje in "občutljivosti do problematike nasilja posamezne sodnice ali sodnika, ki odloča o predlogu za podaljšanje ukrepa," so še zapisale NVO.