NYT znova poniževalno o slovenskem zdravstvu

Kolumnist New York Timesa Nicolas Kristof je v kolumni ameriški zdravstveni sistem znova primerjal s slovenskim. Na njegovo pisanje se je že odzvala v. d. generalne konzulke Slovenije v New Yorku Melita Gabrič.

Objavljeno
22. september 2009 11.36
Kolumnist ameriškega časnika New York Times Nicholas D. Kristof
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
New York - Ameriški časopis New York Times je pred tednom dni znova kritiziral ameriški zdravstveni sistem, zraven pa ga omalovažujoče primerjal tudi s Slovenijo. Za to je prejel precej kritičnih odzivov, češ da Slovenija ni primer zaostalosti, odzvala pa se je tudi v. d. generalne konzulke Slovenije v New Yorku Melita Gabrič.

 

Kolumnist New York Timesa Nicolas Kristof je v kolumni, objavljeni 13. septembra, kritiziral ameriški zdravstveni sistem in ob tem napisal tudi: "Ni čudno, da porabimo toliko denarja, pa je naša zdravstvena statistika slabša od slovenske."

 

Na to omenjanje Slovenije v negativnem kontekstu so se odzvali številni bralci časopisa, ki poznajo Slovenijo, časnik pa je minulo nedeljo objavil tudi odziv Gabričeve. Kot je poudarila, morajo tisti, ki vsaj bežno poznajo Slovenijo, priznati, kako noro je postavljati državo za primer zaostalosti.

 

Gabričeva je spomnila, da ima le šest držav na svetu nižjo stopnjo smrtnosti dojenčkov od Slovenije, kjer je vsak državljan zdravstveno zavarovan. "Nočem reči, da je slovensko zdravstvo popolno, ali trditi, da ni prostora za izboljšave. Vendar mislim, da se bo gospod Kristof strinjal, da pri tem nismo edini," je zapisala Gabričeva, ki opozarja, da je Kristof doslej že dvakrat omenjal Slovenijo na način, ki vzbuja občutek omalovaževanja.

 

Pred leti je to storil v kolumni z naslovom "Slabši od Slovenije? Čas je za ukrepanje", kjer je dejstvo, da je Slovenija glede zdravstvene statistike smrtnosti dojenčkov pred ZDA, prav tako izpostavil kot sramoto. Takrat se je na njegovo pisanje odzvala prejšnja generalna konzulka v New Yorku Alenka Suhadolnik.

 

Kristof je na svojem blogu januarja 2006 podal opravičilo, kjer se je na koncu pošalil, da bi lahko zaradi boljše zdravstvene statistike, aktivnosti tedanjega predsednika Janeza Drnovška glede Darfurja in dejstva, da Drnovšek bolje obvlada angleški jezik od tedanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, ZDA s Slovenijo kar zamenjale predsednika.