Slovenija ima raven okužb držav na rumenem seznamu

Trend večanja okužb bo kmalu prerasel zmogljivosti epidemiologov.

Objavljeno
07. julij 2020 10.55
Posodobljeno
07. julij 2020 13.03
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel. FOTO: Zaslonski posnetek novinarske konference
M. B.
M. B.
Na današnji vladni novinarski konferenci je predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ dr. Mario Fafangel pojasnil, da je vsak dan po svetu potrjenih okoli 200.000 novih okužb. Globalni trend kaže naraščanje primerov. Čeprav je najhuje v Amerikah, trend kaže ponoven porast v številnih evropskih državah, tudi v Sloveniji. Težava je, da učinkovitost ukrepov vidimo šele čez 14 dni, opozarja Fafangel. »Najpomembnejši ukrep je, da vsak posameznik sam deluje, kakor da bi bil okužen,« je dejal.

Trenutna ocena aktivnih primerov v Sloveniji je višja od 150. Slovenija je dosegla raven desetih okužb na 100.000 prebivalcev, na kateri bi drugo državo umestila na rumeni seznam. Če bo število še naraščalo – in vse kaže, da bo –, bo preseglo kapacitete epidemiologov, za iskanje kontaktov in preprečevanje okužb. Fafanegel zato predlaga uporabo aplikacije za sledenje in opozarjanje. Ta bi bila smiselna le, če je prostovoljna in bi jo uporabljala večina prebivalstva. Aplikacija mora temeljiti na zaupanju in biti transparentna, poudarja. 

Dr. Aleš Rozman z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergije Golnik opozarja na nujnost zaščite domov za ostarele. Treba je ohranjati visoko stopnjo budnosti in paziti, da virus v dom sploh ne bi prišel. Če pride, kar se je zgodilo vipavskemu domu, je treba v domu vzpostaviti cone, ki ločujejo okužene, karantene in varne prostore. »Kot smo se v epidemiji HIV v osemdesetih letih naučili uporabljati kondome, se moramo zdaj naučiti nositi maske,« je poudaril Rozman. Realno je pričakovati, da bo epidemija trajala še tri do pet let, meni. 
 

Epidemiološka slika se slabša


Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da je včeraj vlada razpravljala o izdajanju karantenskih odločb in učinkovitem delovanju inšpektorata. Ta bo odslej opravljal do 500 nadzorov izvajanja karantenskih odločb na dan. Vlada je zapore in domove za upokojence razglasila za ogrožena območja. Kacin je dejal, da so po njegovem razumevanju ogrožena območja tudi bolnišnice. Vlada načrtuje tudi povečanje kapacitet testiranja. Epidemiološka situacija se slabša. 

Hrvaška v državo še vedno spušča državljane nekaterih držav južnega Balkana, katerih epidemiološka slika je izjemno slaba, tudi nočni klubi kljub obljubam še vedno obratujejo, opozarja Kacin. Vse državljane poziva, naj pred potovanjem na Hrvaško dobro premislijo, ali je potovanje res nujno. Izogibajo naj se okuženim krajem in nočnim klubom, ob vrnitvi pa naj zmanjšajo stike z okolico in se izogibajo obiskom v domovih upokojencev, opozarja. Meje za zdaj še ne nameravajo zapreti.

Kacin opozarja tudi, da so praznovanja in druženja v trenutnih razmerah nevarna in nerazsodna, in poziva, naj se ljudje družijo le znotraj istih kulturnih in nacionalnih okvirov. Avgusta naj ljudje porok ne načrtujejo več, opozarja.