O antenah župan noče sklicati izredne seje

Kršitev poslovnika: V vladni službi pravijo, da podpisi petih svetnikov zadostujejo za sklic.

Objavljeno
30. september 2014 21.58
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Ivančna Gorica – Zaradi postavitve baznih postaj v naseljih ob železniški progi Ljubljana–Novo mesto zahteva pet članov občinskega sveta sklic izredne seje. Vendar je župan in ponovni kandidat za župana Dušan Strnad (SDS) noče sklicati, ker je po njegovem skladno s poslovnikom sklic legitimen, če ga zahteva najmanj četrtina (šest) članov sveta.

Prvopodpisani pod zahtevo za sklic, upokojeni prometni inšpektor in županski kandidat Jurij Kos (SMC), je prepričan, da so bazne postaje zaradi negativnega vpliva na ljudi »popolnoma nesprejemljive«. Občinskemu vodstvu očita, da svetnikov s projektom države ni seznanilo, čeprav zanj ve že vse od leta 2010, ko so občinske strokovne službe ministrstvu za infrastrukturo in prostor izdale lokacijsko informacijo.

Župana Strnada je Kos podučil, da je četrtina od 21 članov občinskega sveta 5,25 svetnika, zato pričakuje, da bo spoštoval poslovnik in sklical izredno sejo.

Strnad je povedal, da izredna seja ne bi dala odgovora na nobeno vprašanje. Poleg tega sklicatelji niso pripravili gradiva, o čem bi sploh odločali. Dejal je, da so predstavniki ministrstva in Slovenskih železnic v ponedeljek temeljito predstavili projekt, vendar se razen zaposlenih in enega občana sestanka nihče od zainteresirane javnosti ni udeležil.

Čeprav župan meni, da bi svetniki za sklic seje potrebovali šest podpisov, so iz vladne službe za lokalno samoupravo za Delo sporočili, da je pet svetnikov več kot četrtina vseh, zato so pogoji za sklic izpolnjeni.