O arbitražnem sporazumu razdeljena tudi katoliška vrha

Predsednik Komisije pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Anton Stres je predsedniku hrvaškemu katoliškemu vrhu poslal pismo, v katerem je izrazil obžalovanje ob negativnem mnenju glede arbitražnega sporazuma.

Objavljeno
02. november 2009 13.20
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Predsednik Komisije pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK), mariborski nadškof Anton Stres je predsedniku hrvaške komisije Iustitia et Pax v soboto poslal pismo, v katerem je izrazil obžalovanje ob objavi sobotne izjave omenjene komisije v zvezi z arbitražnim sporazumom glede določanja meje med Slovenijo in Hrvaško.

 

Predsednik slovenske Komisije pravičnost in mir je poudaril veljavo načela pravičnosti, ki je nad "črko zakona" in navedel govor papeža Benedikta XVI. v ZN 18. aprila lani, kjer je papež jasno opozoril na spornost "prevlade legalnosti nad pravičnostjo", so sporočili iz SŠK.

 

Izpostavil je še mnenje Komisije Pravičnost in mir, da ni v njeni pristojnosti, da se neposredno vključi v reševanje slovensko-hrvaškega spora glede meje in zavzema konkretna stališča do tega, kje in na kakšen način naj bo določena meja med državama. Stres je še izrazil pričakovanje in zahtevo, naj bo meddržavna meja pravična in naj v prihodnosti ne bo več povod za medsebojne spore, temveč osnova za nadaljnjo krepitev prijateljskega sožitja, sodelovanja in sosedstva.

 

Komisija Iustitia et Pax Hrvaške škofovske konference je v sobotni izjavi za javnost izrazila nasprotovanje podpisu arbitražnega sporazuma s Slovenijo in hrvaško vlado pozvala, naj od njega odstopi tudi za ceno blokade ali pa za ceno, da ne bi vstopila v EU. Izpostavila je, da gre pri zahtevi Slovenije po stiku z mednarodnimi vodami za ozemeljske zahteve, na katere Hrvaška ne sme pristati niti za ceno nečlanstva v EU. Izrazila je tudi zaskrbljenost za mir in duh dobrososedstva med slovenskim in hrvaškim narodom in zaradi možne perspektive kršenja mednarodnega prava, ki bi ga lahko izzval arbitražni sporazum.