O arbitražnem sporazumu še na tehničnem sestanku

Slovenija in Hrvaška bosta o osnutku arbitražnega sporazuma o načinu reševanja meje govorili na tehničnem sestanku, na katerem naj bi rešili predvsem odprto vprašanje časovnice.

Objavljeno
07. oktober 2009 15.07
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Ljubljana - Slovenija in Hrvaška bosta o osnutku arbitražnega sporazuma o načinu reševanja meje govorili na tehničnem sestanku, na katerem naj bi rešili predvsem odprto vprašanje časovnice, je na današnji novinarski konferenci povedal uradni govorec zunanjega ministrstva Milan Balažic. Datum tega srečanja je že določen, a ga Balažic ni želel razkriti.

"Pričakujemo, da bo Hrvaška v najkrajšem času opravila svoj del naloge, torej da bodo hrvaški predstavniki pridobili mandat za parafiranje sporazuma," je še dejal. Balažic meni, da bo hrvaška stran postopek, ki vključuje hrvaško vlado, sabor in predsednika republike hitro opravila. To bo potem omogočilo švedskemu predsedstvu EU, da predlog arbitražnega sporazuma obema državama predloži v potrditev in podpis, je pojasnil Balažic.

Vsebine osnutka arbitražnega sporazuma Balažic ni želel javno komentirati. "Za nas velja, da je edini pravi sporazum tisti, ki ga imamo v rokah, in ne to, kar se fotokopira in pošilja naokrog," je poudaril in ni želel potrditi, ali so kopije, ki krožijo v javnosti, pravi dokumenti. Poudaril je še, da je po mnenju slovenske strani s sporazumom zaščiten slovenski nacionalni interes.

"Ocenjujemo, da je po osnutku sporazuma Drnovšek-Račan drugi predlog evropskega komisarja Ollija Rehna najboljše, kar je Slovenija imela na mizi v zadnjih 18 letih," je še dejal Balažic. Napovedal je še, da bosta Ljubljana in Zagreb spor glede meje reševala v duhu dobrososedskih odnosov in v smislu uresničevanja vitalnih interesov obeh držav.