O dogovoru Pahor-Kosor v saboru ne bodo več razpravljali

Začetek jesenskega zasedanja hrvaškega sabora poteka v luči zahtev opozicije, da naj premierka Jadranka Kosor predstavi poročilo o dogovoru z Borutom Pahorjem. Poslanci so z glasovanjem predlog zavrnili.

Objavljeno
23. september 2009 14.27
Ma. J.
Ma. J.
Zagreb - Začetek jesenskega zasedanja hrvaškega sabora poteka v luči zahtev opozicije, da naj premierka Jadranka Kosor predstavi poročilo o pogajanjih in dogovoru s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem. Kljub temu, da je opozicija zbrala dovolj podpisov, da se predlog uvrsti na dnevni red, pa so poslanci z glasovanjem predlog zavrnili. Proti je namreč glasovalo 72, za pa se je izreklo 42 poslancev. O dogovoru med Kosorjevo in Pahorjem v saboru tako ne bodo več razpravljali.

Zoran Milanović je v imenu strank SDP, IDS in HNS zahteval, da se točka o pogajanjih s Slovenijo uvrsti na dnevni red. „Slišati želimo, da se ni odstopilo od pogajalskega stališča, sprejetega osmega maja," je dejal Milanović. Takrat je namreč hrvaški sabor sprejel odločitev o sprejetju prvega Rehnovega predloga, drugi predlog, ki se sedaj omenja kot osnova za reševanje spora, pa je Hrvaška zavrnila.

 

V imenu poslanske skupine HNS je na premierko vprašanje naslovila tudi Vesna Pusić, ki je zahtevala, naj Kosorjeva pojasni, ali je v Ljubljani sprejela drugi Rehnov predlog, poročilo o pogajanjih s Slovenijo pa je želel slišati tudi Damir Kajin.

 

Naš cilj je vstop v Evropsko unijo. Pot k temu cilju je odprta," pa je poudarila hrvaška premierka in še enkrat ponovila, da se s Pahorjem v Ljubljani ni dogovorila nič, kar ne bi v pismu poslala tudi švedskemu predsedstvu EU.

 

Kosorjeva je opozicijo še pozvala, naj si z vprašanji o odnosih s Slovenijo ne poskuša pridobivati točk v predvolilni predsedniški kampanji. „Zaradi lastnih političnih interesov lahko vsak dan trdite, da lažem. Čudim se, da uspeh, ki smo ga dosegli, ovira vaše predsedniške kandidate. Blizu smo izpolnitvi našega zunanjepolitičnega cilja, vstopa v EU," je dejala Kosorjeva, poleg tega pa navedbe poslanca Damirja Kajina, da bo Hrvaška izgubila kilometer ozemlja, označila za laži.