O izbrisanih na konferenci Ovseja v Varšavi

Kot edinega predstavnika iz naše države je Inštitut za človekove pravice pri Ovseju povabil Aleksandra Todorovića.

Objavljeno
01. september 2013 19.29
Izbrisani pri Virantu
F. M., Ptuj
F. M., Ptuj

Ptuj – Na konferenci o človekovih pravicah v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje (Ovse) v Evropi, ki bo od 3. do 4. septembra v Varšavi, bodo obravnavali tudi izbris stalnih prebivalcev Slovenije.

Kot edinega predstavnika iz naše države je Inštitut za človekove pravice pri Ovseju povabil Aleksandra Todorovića, soustanovitelja in prvega predsednika Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije.

Todorovič bo opozoril na zamudo pri izpolnjevanju sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je Sloveniji naložilo, da v letu dni vrne stalno prebivališče izbrisanim in pripravi shemo za odškodnine.

Ker naša država tega ni storila, je 645 izbrisanih na sodišče za človekove pravice v Strasbourgu vložilo tožbe proti Sloveniji.

Na konferenci bo Todorović predstavil tudi osnutek novega zakona, ki ga bo slovenski parlament obravnaval predvidoma septembra, po mnenju izbrisanih pa nekatera njegova določila pomenijo novo nespoštovanje človekovih pravic in pravic izbrisanih.

Kot je za Delo povedal Todorović, bo poudaril tudi, da zaradi izbrisa ni bil ovaden še nihče, čeprav so akterji znani. Z nekaterimi konkretnimi primeri pa celo dokazuje, da izbris še vedno traja.