O izpitnih centrih z novim ministrom

Pravilnik o ukinjanju: župani se bodo danes dogovorili o nadaljnjih ukrepih.

Objavljeno
08. september 2014 23.48
*tlo* avto sole
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Ilirska Bistrica – Župani občin, v katerih bodo po 15. septembru, ko bo uveljavljen nov pravilnik, ukinili izpitne centre in bodo morali kandidati praktični del izpita opravljati zunaj svoje občine, se bodo danes odločili o nadaljnjih ukrepih.

Ko so prejšnji teden župani devetih občin v Ilirski Bistrici podpisali izjavo proti uveljavitvi pravilnika o izpitnih centrih za opravljanje vozniškega izpita, je bil pravilnik že podpisan. Minister Samo Omerzel ga je podpisal že 20. avgusta, župani pa so o tem izvedeli šele 28. avgusta, ko je bil objavljen v Uradnem listu RS.

S pravilnikom, ki ga je pripravila javna agencija za varnost prometa, država ukinja izpitne centre na Ptuju, v Trbovljah, Velenju, Domžalah in Jesenicah, kandidati za voznika iz Ajdovščine, Tolmina, Ilirske Bistrice, Raven na Koroškem, Litije, Idrije, Brežic in drugih pa se bodo morali voziti v sosednje občine na praktični del izpita. Po mnenju županov predlagatelj, ki trdi, da gre za racionalizacijo in izenačitev pogojev, ni dokazal, da so vozniki manjših krajev pogostejši povzročitelji prometnih nezgod.

Župani se bodo v Ilirski Bistrici dogovorili, kako naprej. »Mogoč je predlog, da ponovno sprožimo razpravo v državnem zboru ali pa da z novim ministrom dosežemo soglasje o tem, da se pravilnik ponovno preuči,« je pojasnil ilirskobistriški župan Emil Rojc, kjer so zbrali 3300 podpisov občanov proti pravilniku. V Ajdovščini so zbrali približno 1500 podpisov, je povedal župan Marijan Poljšak, ki se strinja, da se je vredno boriti naprej. Litijski župan Franci Rokavec pa se strinja, da je pravilnik mogoče spremeniti. »Razmišljam, da bi novega predsednika vlade oziroma pristojnega ministra takoj pozvali k preučitvi pravilnika, zato da bi popravili napako, gotovo storjeno bolj iz lobističnih kakor strokovnih razlogov v času menjave vlade,« pojasnjuje Rokavec.