Poročilo o nepravilnostih v projektu Teš 6 prihodnji teden

Politika je bila zavedena, projekt se je dražil, tudi v krizi, a nihče ni ukrepal.

Objavljeno
16. marec 2018 14.10
lvi-TEŠ
Borut Tavčar
Borut Tavčar
Ljubljana – Poročilo poudarja vlogo Boruta Pahorja, ki je vodil vlado v prelomnih trenutkih za projekt Teš 6, če preden je Teš Alstomu plačal prvi obrok kupnine. A gradivo je tako obsežno, da se bo Hanžkova komisija spet sestala prihodnji teden, kar ogroža celo možnost obravnave v parlamentu.

Preiskovalna komisija državnega zbora za Teš 6 je včeraj obravnavala osnutek končnega poročila, a se je odločila, da se bo sestala še prihodnji teden. Po naših podatkih poročilo najbolj obremenjuje Boruta Pahorja, Mateja Lahovnika, Franca Križaniča, že vmesno poročilo pa je obremenilo tudi Janeza Janšo, Andreja Vizjaka, poleg tega pa sedanjega in nekdanjega župana Velenja Bojana Kontiča in Srečka Meha, ki sta bila tudi poslanca in se podpisala pod zakon o poroštvu za 440 milijonov evrov za Teš 6, ker druga vlada Janeza Janše ni ustrezno hitro poskrbela za to in nadaljevanje projekta Teša 6.

Predsednik preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 Matjaž Hanžek vsebine poročila ne razkriva, najprej ga namreč mora potrditi komisija, kar se bo predvidoma zgodilo prihodnji teden, potem pa bo šel v obravnavo državnega zbora, na redno ali izredno sejo. Državni zbor ima po Hanžkovih besedah kljub odstopu predsednika vlade vsa pooblastila in poročilo lahko obravnava tudi na izredni seji, če redne aprilske ne bo.

Za komisijo je ključno leto 2009, ko je vlado vodil Borut Pahor in se je začela gospodarska kriza. Takrat je začela veljati pogodba o dobavi tehnološke opreme, ki sta jo leto prej podpisala direktor Teša Uroš Rotnik in Alstom. Zares pa se je projekt začel decembra 2009, ko je Teš v Francijo nakazal prvih 85 milijonov evrov. Po tem plačilu projekta ni bilo več mogoče ustaviti, so zagotavljali snovalci in podporniki projekta, sicer bi nastala večmilijardna škoda.

Prva Janševa vlada je »sprejemala odločitve, ki jih ni dovolj dobro premislila«. Čeprav je bil projekt leta 2006 med strateškimi nacionalnimi naložbami ocenjen na 600 milijonov evrov, se je še pred koncem mandata prve Janševe vlade podražil na milijardo evrov, a se tako vlada kot skupščina HSE nista odzvali. Za Teš so odgovorni Janša, nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak in nekdanji minister za finance, pokojni Andrej Bajuk. Kontič in Meh, pa sta že leta 2007 vedela, da je načrtovana cena premoga, na kateri je temeljila ekonomika projekta, lažniva. Komisija je v prvem vmesnem poročilu ugotovila, da je šlo pri ceni 2,25 evra za gigajoul za zavajanje javnosti in politike, tako vlade kot DZ.

Postopki so počasni

Če je poročilo v časovni stiski, se kazenski, odškodninski in davčni postopki še kar vlečejo. Pred štirimi leti je odmevala preiskava Uroša Rotnika, Bogdana Pušnika in Darka Končana, ker naj bi prali denar iz Teša. Končan pravi, da njegovo sodelovanje z Rotnikom nima nobene zveze s Tešem. V postopku niso zbrali dovolj dokazov in ga vrnili na celjsko okrožno sodišče, ki pa še ni uvedlo nove preiskave.

Postopek bi se menda lahko nadaljeval le, če bi našli povezave z denarjem iz Teša ali Alstoma, a do tega niso prišli. Končan opozarja, da je iz spisov izginil na roke napisan Rotnikov dokument z navedenim zneskom 300.000 evrov, kolikor posojila je Pušnik vrnil Rotniku, zamenjan pa je bil z dokumentom, kjer je pripisana trojka, skratka 3,3 milijona evrov. Izginotja dokumenta niti niso takoj prijavili policiji, ampak so za to potrebovali celih 30 dni, v tem času je nastala zgodba o domnevnem pranju denarja.