O odgovornosti organov pregona po dogodku pri Hotizi

Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje bo na današnji nujni seji obravnaval ravnanja in ukrepe slovenske policije in pravosodja. Sejo so sklicali zaradi pojasnil o dogodku 22. januarja, ko je na levem bregu Mure pri Hotizi umrla Slovenka, ogled pa so opravili hrvaški organi.

Objavljeno
11. februar 2011 10.13
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana - Obravnavo je v začetku februarja zahtevala poslanska skupina SDS. Zalomilo se je, ko je ogled trupla starejše slovenske državljanke, sicer najdenega na slovenskem, levem begu Mure, opravila hrvaška policija. SDS je zmotilo dejstvo, da si glede tega dogodka izjave policije in vrhovnega sodišča nasprotujejo.

Po pisanju STA, v policiji trdijo, da se je dežurni preiskovalni sodnik iz Murske Sobote Branko Palatin izrekel za nepristojnega za obravnavo tega primera, češ da je truplo najdeno na hrvaški strani katastrske meje. Vrhovno sodišče pa Palatinu očita, da ogled trupla ni optavil, ker na njem ni bilo znakov nasilja in ker je imel sočasno drugo delo.

Ne glede na različne trditve po navedbah SDS ostaja dejstvo, da je slovenska policija na kraj dogodka poklicala hrvaško policijo, ki je opravila ogled trupla pokojne. SDS ob tem opozarja, da so slovenska policija in pravosodni organi vse do osamosvojitve Slovenije nadzirali celoten levi breg reke Mure, torej so nad tem območjem v celoti izvajali oblast, ne glede na to, da je na levem bregu reke Mure del hrvaškega katastrskega ozemlja.

Kaj se je sredi januarja dogajalo pri Hotizi, bosta na seji odbora skušala pojasniti notranja ministrica Katarina Kresal in pravosodni minister Aleš Zalar. Na sejo odbora pa so vabljeni tudi predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, generalni direktor policije Janko Goršek, direktor murskosoboške policijske uprave Drago Ribaš in tiskovni predstavnik murskosoboške policijske uprave Jože Prša.