O primeru Meško bodo obvestili tujino

Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Kršinar je pojasnil, da bodo o odpustitvi odgovornega urednika Slovenske tiskovne agencije Meška in problemu medijske svobode v Sloveniji obvestili evropske institucije, mednarodne novinarske organizacije in pristojne v Sloveniji.

Objavljeno
06. november 2009 10.41
Klara Škrinjar
Klara Škrinjar
Ljubljana - V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so se odločili internacionalizirati primer odpustitve odgovornega urednika Slovenske tiskovne agencije (STA) Boruta Meška in problem medijske svobode v Sloveniji. Predsednik združenja Igor Kršinar je včeraj pojasnil, da bodo o tem obvestili evropske institucije, mednarodne novinarske organizacije (z Novinarji brez meja so že vzpostavili stik) in pristojne v Sloveniji, obvestili so že nekatera tuja veleposlaništva v Sloveniji, pričakujejo pa tudi, da bodo primer Meško lahko predstavili tudi komisiji za človekove pravice v državnem zboru.

»Medijska svoboda je v Sloveniji že tako omejena, ker tri največje slovenske časopisne hiše lastniško obvladujejo prijatelji in somišljeniki Pahorjeve vlade, kmalu se bo Pahorjeva vladajoča koalicija polastila še nacionalne RTV,« je odločitev za internacionalizacijo problema pojasnil predsednik združenja Igor Kršinar. »Vlada ima sicer vso pravico, da v ustanove in podjetja, ki so v večinski lasti države, nastavlja svoje ljudi. To je delala vsaka vlada. S tem ni nič narobe. Kar je v primeru Boruta Meška drugače, je to, da je bil odstavljen z diskreditacijami in obtoževanji,« je dejal Andrej Aplenc z Zavoda za oživitev civilne družbe. Po oceni Kršinarja je premier Borut Pahor odgovoren za stanje v slovenskih državnih medijih. »Zato bi tudi v evropskem parlamentu, podobno kot razpravljajo o obsodbi Italije zaradi Belusconijeve krnitve medijske svobode, morali razpravljati tudi o obsodbi Slovenije zaradi Pahorjeve krnitve medijske svobode,« je dodal Kršinar, ki meni, da pomeni odpustitev urednika tiskovne agencije v stoodstotni lasti države grožnjo preostalim vladi nevšečnim novinarjem, da se bo podobno zgodilo tudi njim, če ne bodo ustrezali Pahorjevemu direktorju.

Direktor STA Bojan Veselinovič je včeraj spet ponovil, da je bila Mešku, z devetdesetodstotno podporo kolektiva, pogodba o zaposlitvi odpovedana izključno zaradi nespoštovanja navodil delodajalca ter brez vsakršnega šikaniranja in diskreditacij. »Po njih zaradi pomanjkanja argumentov posegata gospoda Aplenc in Kršinar, ki pa sta očitno prevzela vlogo sodišč. Javnosti naj namesto tega raje povesta za eno samo podjetje, v katerem bi direktor še naprej imel na plačnem seznamu nekoga, ki skoraj štiri mesece ne naredi nečesa, za kar je zgledno plačan,« je dejal Veselinovič. Napovedano internacionalizacijo primera Veselinovič ocenjuje kot podcenjevanje dejstva, da je Slovenija odprta evropska država, primerjavo premierov Pahorja in Berlusconija ter njunih vlog pri krnjenju medijske svobode pa kot smešno, je še dodal Veselinovič.direktorju.

Iz petkove tiskane izdaje Dela