O primeru Rupar bo odločilo tožilstvo

Protikorupcijska komisija je zadevo z neprijavljenima stanovanjema nekdanjega poslanca in tržiškega župana Pavla Ruparja odstopila okrožnemu državnemu tožilstvu v Kranju.

Objavljeno
08. januar 2007 17.30
Pavel Rupar
Ljubljana/Kranj – Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je povedal, da so danes zadevo z neprijavljenima stanovanjema nekdanjega poslanca SDS in nekdanjega tržiškega župana Pavla Ruparja odstopili okrožnemu državnemu tožilstvu v Kranju. Tožilstvo naj odloči, ali je bilo kaznivo dejanje storjeno ali ne, je dejal Kos. Komisija je prosila, da odgovorijo v šestih mesecih.

Komisija za preprečevanje korupcije je pri spremljanju premoženjskega stanja funkcionarjev ugotovila, da Pavel Rupar v nasprotju z določili zakona o preprečevanju korupcije ni pravočasno prijavil nakupa dveh stanovanj, s čimer so po mnenju komisije izpolnjeni objektivni znaki za kaznivo dejanje overitve lažne vsebine po 258. členu kazenskega zakonika.

Z vrsto postopkov, pri katerih je Rupar "nadvse korektno sodeloval", je komisija preverila celotno premoženjsko stanje Ruparja in njegovih družinskih članov, navaja komisija. Poudarja, da "do zdaj ni našla nobenega znaka, ki bi kazal na to, da je prišlo do kakršne koli neupravičene obogatitve, da torej vsebinskih problemov pri Ruparju ni". Vseeno pa je komisija zaradi opustitve formalne dolžnosti, torej prijave spremembe v premoženjskem stanju, zadevo odstopila državnemu tožilstvu. To naj kot stvarno edini pristojni organ odloči, ali obstajajo tudi subjektivni znaki kaznivega dejanja, in po potrebi začne ustrezen predkazenski postopek, menijo v komisiji.

Ruparja presenetila odločitev Kosove komisije

Ruparja je "rahlo presenetila" današnja odločitev protikorupcijske komisije. S takšno odločitvijo komisija namreč potrjuje, da praktično nima velike teže, je danes dejal. Kot je še povedal, se od politike počasi oddaljuje, eno izmed stanovanj pa je zaradi poplačila kredita že prodal.

Nekdanji poslanec sicer ne pričakuje kakršnekoli ovadbe, saj meni, da so stvari jasne in korektne. Na nepoznavanje zakona se ne bo skliceval, "ker se je izkazalo, da ga še kako dobro razumem. Ga pa, tako kot polovica pravne javnosti, tolmačim drugače," je še dejal Rupar. Od tako imenovane Kosove komisije pa pričakuje enake postopke tudi pri drugih javnih funkcionarjih

Afera v zvezi z neprijavo stanovanj ga je stala položaja poslanca

Kot je znano, je Kosova komisija zaslišala Ruparja že oktobra lani. Nekdanji poslanec je pred komisijo vztrajal, da mu stanovanj v Ljubljani in v Kranju ni bilo treba prijaviti komisiji, ker še ni vpisan kot lastnik v zemljiško knjigo, to stališče pa naj bi mu potrjeval tudi del pravne stroke. Vztrajal je, da ima prav tudi glede odločbe o dohodnini, saj po njegovem 37. člen zakona o preprečevanju korupcije ne definira, katero dohodninsko odločbo mora funkcionar upoštevati.

Rupar na zadnjih lokalnih volitvah, na katerih se je potegoval za četrti županski mandat v Tržiču, v drugem krogu ni bil izvoljen. Afera v zvezi z neprijavo stanovanj v Ljubljani in Kranju pa ga je stala tudi položaja poslanca, s katerega je uradno odstopil 13. oktobra. Nekaj dni pred tem je prišlo do zapleta z njegovo podnajemnico, sodelavko časnika Direkt, nato pa se je izkazalo tudi, da Kosovi komisiji ni prijavil svojega dejanskega premoženjskega stanja.