O sporu Janše z novinarji tudi hrvaški mediji

O govoru premiera Janeza Janše v DZ na dan glasovanja o zaupnici pišejo tudi nekateri hrvaški mediji, ki so premierovo kritiko novinarjev označili kot nezaslišano.

Objavljeno
27. november 2007 16.55
Zagreb - "Triletni pritiski slovenske vlade na medije so dosegli vrhunec s peticijo, ki jo je podpisalo 571 novinarjev, ter z obračunom predsednika slovenske vlade Janeza Janše z novinarji v parlamentu," v današnji številki piše zagrebški tednik Nacional, ki poudarja, da so slovenski mediji v vojni z vlado. Dodaja, da o peticiji slovenskih novinarjev razpravljajo tudi v tujini.

Upor novinarjev je izzval aktualno vladajočo koalicijo, da je Janša v ponedeljek, 19. novembra, v 2 urah in 17 minutah nagovora ob glasovanju o zaupnici vladi v DZ kar 90 minut posvetil obračunu z novinarji, navaja Nacional. "V nezaslišani kritiki je obtožil novinarje, da blatijo lastno državo in primerjajo Slovenijo z Belorusijo, govoril je o lažeh v peticiji ter nekajkrat bral citate svojih izjav iz vodilnega slovenskega časnika Delo, za katere je trdil, da so izkrivljeni," je še povzel zagrebški tednik.

Pobudnik novinarske peticije Blaž Zgaga je za Nacional pojasnil razloge za pobudo. "Stanje medijev v Sloveniji je slabo, novinarje sistematično nadlegujejo, vlada pa vpliva na uredniško politiko. Iz pritiskov niso izvzeti niti zasebni časopisi," je dejal. Kot je še dodal, ne more razumeti, zakaj je predsednik slovenske vlade v parlamentu uro in pol obtoževal novinarje. "To je bil šok za vse nas. Hkrati pa je najbolj eklatanten dokaz pritiskov na medije, za katerimi stoji Janez Janša," je dejal.

Nacional ob tem poudarja, da je slovenski premier leto dni pred volitvami pod silovitim pritiskom levičarskih skupin v državi - poleg liberalnih novinarjev proti Janši javno protestirajo sindikati, študenti in upokojenci.

Janković: Odprta pisma so zelo popularna

Ljubljanski župan Zoran Janković pa je na današnji novinarski konferenci komentiral zadnja politična dogajanja in ocenil, da so zadnje čase odprta pisma zelo popularna. Poudaril je, da se nihče nima pravice "vtikati" v gospodarstvo na tak način. Glede zadnjega "spopada" predsednika vlade Janeza Janše in direktorja Pivovarne Laško Boška Šrota pa je Janković dejal, da razume Šrota, saj se bori za svojo podjetje.

Janša je soglašal s prodajo Mercatorja Istrabenzu in Laškemu, je izpostavil župan. Na Šrotov zapis v javnem pismu Janši, da je dokaz pluralnosti časnika Delo njegova predsednica nadzornega sveta Dela Andrijana Starina Kosem, ki je dolgoletna članica SDS, pa je Janković dejal, da bi sam k temu dodal, da je Starina Kosem "največja izdajalka", ker je sodelovala pri prodaji Mercatorja in je vedela, kaj se dogaja, a je vse skupaj obelodanila šele kasneje.

Janković je še dodal, da je tudi sam vedel, kaj se dogaja, in je to v intervjuju za Delo tudi povedal, pa ga niso hoteli objaviti. "Vendar nič hudega, stvari se urejajo" je zaključil. Janković je še opozoril, da so sedaj vsi, ki so sodelovali pri prodaji Mercatorja, skregani: direktor Istrabenza Igor Bavčar in Joško Čuk, Janša in Starina Kosmova, "Šrot pa tudi ni več v najboljših odnosih z Robertom Šego" je še dejal Janković. Poudaril je, da je bila njegova uprava popolnoma neodvisna in da je, ko je bil še na čelu Mercatorja, predlagal sklep o zamrznitvi cen za 18 mesecev po prevzemu evra, "novo vodstvo Mercatorja pa je to očitno rešilo po svoje, sedaj pa jim ni več všeč", je še dodal Janković.