O tem, ali bo poročilo javno, bo na koncu odločilo finsko sodišče

Vodja finskih kriminalistov v zadevi Patria in glavni preiskovalec afere se je po počitnicah znova zakopal v gore preiskovalnega gradiva in se v teh dneh spet temeljiteje posveča Sloveniji. Finci bi radi zaslišali okoli deset Slovencev.

Objavljeno
28. avgust 2009 21.12
Rok Šinkovc
Rok Šinkovc
Vantaa - Vodja finskih kriminalistov v zadevi Patria in glavni preiskovalec afere se je po počitnicah znova zakopal v gore preiskovalnega gradiva in se v teh dneh spet temeljiteje posveča Sloveniji. Vseeno si je Kaj Erik Björkqvist v svoji pisarni na sedežu Urada državne kriminalistične policije v Vantaaju, severno od Helsinkov, vzel toliko časa, da je pojasnil, kako napreduje preiskava nakupa finskih oklepnikov za Slovensko vojsko. »Sicer vam prav veliko ne morem povedati, tudi časa nimam na pretek, saj čez dve uri letim v tujino, a seveda ste za nekaj minut dobrodošli,« nas je povabil v varovano poslopje finskih kriminalistov v Vantaaju.

 

Finci šolske počitnice končate že sredi avgusta, torej ste se pred dnevi najbrž polni energije vrnili na delovno mesto. Je Slovenija v teh dneh na vašem dnevnem redu?

 

Seveda. Preiskava poteka, resda je bila pred tremi tedni nekoliko manj intenzivna, ker je bilo nekaj naših preiskovalcev na dopustu. Povsem človeško, mar ne? A zdaj smo vsi v polnem zagonu in delamo po načrtu.

 

Pred dnevi je naše računsko sodišče izdalo revizijsko poročilo o gospodarnosti in uspešnosti nakupa slavnih oklepnikov. Ste seznanjeni z njim, čeprav vas neposredno ne zadeva?

 

Ne, ne, prvič slišim za to, da je poročilo že pripravljeno.

 

Toda s slovensko stranjo vseeno uspešno sodelujete, vsaj tako ste že nekajkrat dejali.

 

(po krajšem premisleku) Da. Sodelujemo z vašimi organi, s policijo in kriminalisti. Lahko rečem, da smo tudi v teh dneh v rednih stikih.


Kako ste torej v zadnjih tednih napredovali pri preiskavi o sumu podkupovanja pri nakupu oklepnikov za Slovensko vojsko?

 

Prav zdaj pripravljamo vprašalnike za zaslišanja v Sloveniji. Kmalu bomo to delo končali in nato si le želimo, da bi uspešno izpeljali zaslišanja tako pri vas kot tudi v Avstriji. Imamo zagotovilo, da bomo želene osebe lahko nemoteno zaslišali. To je za nas zelo pomembno.

 

Ste lahko vsaj za odtenek konkretnejši? Kdaj in s kom boste opravili pogovore v Sloveniji?

 

Saj me razumete, da na stopnji preiskave o podrobnostih ne morem govoriti. Želimo zaslišati približno deset Slovencev, lahko povem le, da prihajajo z zelo različnih področij dela. Za pripravo vprašalnika potrebujemo še nekaj podatkov iz Slovenije, zdaj čakamo nanje, nato pa bomo pripravljeni. Pomembno je, da so vprašalniki čim popolnejši, da ne bi na koncu preiskave prejemali druga mnenja oziroma popravke. Ko bomo končali preiskavo, bomo vsem neposrednim udeležencem dali na razpolago gradivo, da morebiti določene podrobnosti ocenijo, dopolnijo ali zgolj preverijo.

 

Vseeno pa najbrž lahko razkrijete, kdaj bo vaše poročilo pripravljeno.

 

Letos. Gotovo letos. A konkretnejši, kot to, da bo naša preiskava končana pred božičem, žal ne morem biti. Veste, ni vse odvisno od mene in naše skupine preiskovalcev. To je mednarodna preiskava s komisijo iz treh držav in postopki niso preprosti.


Lahko komentirate pisanje avstrijskih medijev, da naj bi njihovi člani zapustili to mešano komisijo?

Prvič slišim za kaj takega. Kot rečeno: sodelujemo dobro, z Avstrijci in Slovenci, in ne poznam razloga, da bi se kdo odpovedal sodelovanju v komisiji. Kot sem že nekajkrat dejal, so včasih moteče govorice in poročanje medijev, ki niso povezane z realnostjo. Pred kratkim so v Sloveniji pisali, da se je komisija znašla v slepi ulici, kar ni res. Vse govorice prihajajo iz tujine, in ne s Finske. V teh dneh si tukajšnji vpleteni želimo le, da bi čim prej opravili zaslišanja vseh zaželenih. Želimo si torej, da bi se kmalu znašli v Sloveniji.

 

O govoricah v tujini ... Mar ni prav finski novinar tisti, ki je z oddajo Resnica o Patrii sprožil mnoga ugibanja in tudi postopke?

 

Tudi tega ne morem komentirati. Pri mojem delu je pač tako, da ko enkrat rečem »da«, je nato vse res, če rečem »ne«, pa za medije nič več ni res. Ni tako preprosto.

 

Konec preiskave še letos, vi pa kmalu v Sloveniji. To je pač res?

 

Natančnega datuma prihoda v Slovenijo še ne vem, a bo res kmalu. Konec bo letos, to lahko potrdim. In da vas ne bom že zdaj razočaral: ko bo preiskava končana in poročilo pripravljeno, ga bomo predali tožilstvu. Šele korak po tem, ko bo o tem odločalo finsko sodišče, boste lahko izvedeli, ali bo poročilo javno dostopno ali ne.

 

Rekli ste, da se vam mudi na letališče. Ker ste vodja kriminalistov v zadevi, povezani s Patrio in Slovenijo, ste morda zdaj namenjeni v naše kraje?

 

(v smehu) Ne, ne. Grem v Istanbul. Prav tako poslovno, a to ni povezano z vami. Me lahko zapeljete do letališča?


Iz sobotne tiskane izdaje Dela