O tveganju še ugibajo

V Sloveniji se bo kmalu začelo cepljenje proti novi gripi. Na vrsto bodo najprej prišli najbolj ogroženi: kronični bolniki, otroci, nosečnice, zdravniki pa opb tem poudarjajo, da je še vedno najpomembnejša higiena.

Objavljeno
15. oktober 2009 22.06
Diana Zajec
Diana Zajec
Ljubljana - Cepljenje proti novi gripi, ki jo po vsem svetu širi virus H1N1, se bo kmalu začelo tudi v Sloveniji. Zadnji teden oktobra bodo po tem zaščitnem ukrepu najprej posegli zdravstveni delavci, takoj za njimi bodo prišle na vrsto bolj ogrožene skupine prebivalstva, predvsem bolniki s kroničnimi boleznimi, denimo diabetesom, kronično pljučno ali ledvično boleznijo. Da so ti ukrepi pomembni, potrjujejo dozdajšnje ocene epidemiologov, po katerih se lahko razsežnost pandemije v zimskem času izrazito poveča in povzroči takšno širjenje virusa, da bi lahko zbolelo celo do 25 odstotkov vsega prebivalstva.

Pri nas je doslej (uradno) zbolelo 263 ljudi, vendar ti podatki niso popolni, saj je bilo na začetku septembra ukinjeno laboratorijsko testiranje, s katerim je mogoče ovreči ali potrditi novo gripo; doslej se je v vseh »slovenskih« primerih ta bolezen pojavila v blagi obliki.

Med obolelimi po svetu je bilo do zdaj 80 odstotkov mlajših od 30 let, starejših od 65 let pa se nova gripa, kakor je videti, »izogiba«, kajti med bolnimi jih je bilo le dva odstotka. Med ogroženimi so tako mlajši odrasli, otroci in (predvsem) nosečnice, te še zlasti, če imajo katero izmed kroničnih bolezni. Za novo gripo je tudi sicer značilno, da se v bistveno težji obliki pojavlja pri ljudeh s kroničnimi obolenji, recimo srčno-žilnimi boleznimi in nevrološkimi obolenji (multipla skleroza, Parkinsonova bolezen) in pri tistih, ki imajo oslabljen imunski sistem bodisi zaradi bolezni bodisi zaradi zdravil, ki jih jemljejo.

Več v petkovi tiskani izdaji Dela